CHP tedbiri elden bırakmıyor

CHP tedbiri elden bırakmıyor

Deniz Baykal, "Bilgisayar kullanırken dikkatli olalım ve yazdıklarımıza, konuşmalarımıza dikkat edelim"

Telekulak iddiasıyla gündemi sarsan CHP, Ergenekon soruşturması çerçevesinde gözaltına alınan kişilerin bilgisayarlarına el konulması üzerine teknolojik çalışma başattı. CHP, Genel Başkan Deniz Baykal, partililere "Bilgisayar kullanırken şaka da olsa yazdıklarımıza, konuştuklarımıza dikkat edelim" uyarısı yaptı. Partinin kurultaydan sonra en yetkili organı olan Parti Meclisi'nin (PM) son toplantısında, ağırlıklı olarak Türkiye'nin gündemine oturan Ergenekon soruşturması değerlendirildi. Edinilen bilgiye göre, bilgisayar teknoloji şirketi sahibi de olan PM üyelerinden Adana milletvekili Tacidar Seyhan operasyonlarda el konulan bilgisayarlarla ilgili çarpıcı bir gerçeği ortaya attı. Ergenekon soruşturması çerçevesinde el konulan bilgisayarlara "yedekleme" (bakup) yapılmadığını söyleyen Seyhan, "Böyle olunca Emniyet'te bu bilgisayarlara her türlü dosya yerleştirmek mümkündür. Birçok iddia da bilgisayar kayıtlarına dayandırılmaktadır. Bu nedenle bilgisayarlar delil olmaktan çıkartılmalıdır. Buna dikkat etmek lazım" diye konuştu.

BAYKAL'DAN TALİMAT
Seyhan'ın bu uyarısını dikkatle dinleyen ve çok önemli bulan CHP lideri Baykal, şu sözlerle uyarılarda bulundu: "Bu bilgisayar meselesi çok önemli bir konu. Bütün arkadaşlarımız dikkat etsin ve bilgisayarlarının yedeklerini çıkarsınlar. Bilgisayar kullanırken dikkatli olalım ve şakadan da olsa yazdıklarımıza, konuşmalarımıza dikkat edelim. İzleme her ortamda yapılıyor. Geçmişte birilerini yakaladılar mı cebine esrar koyarlardı. Sonra da yakalarlardı. ATO Başkanı Sinan Aygün'ün odasına koyulan silahı hatırlayın. Neden konuldu o silah oraya. Yani önce delil olacak şeyleri yerleştirilebilir. Dikkatli olalım"

CMUK'TA VAR
TBMM Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi Seyhan GAZETEPORT'a yaptığı açıklamada CMUK'ta değişiklik yapılırken kendisinin verdiği önergeyle yapılan düzenlemeyi anımsattı. Bu düzenleme CMUK 134'ncü maddesinin 5'nci fıkrasındaki "Bilgisayar veya bilgisayar kütüklerine el koymaksızın da sistemdeki verilerin tamamının veya bir kısmının kopyası alınabilir. Kopyası alı­nan veriler kağıda yazdırılarak, bu husus tuta­nağa kaydedilir ve ilgililer tarafından imza altına alınır" ifadeleriyle yer alıyor. Sanık olan kişilerin bilgisayarlarına el konulurken, CMUK'taki bu haklarının kendilerine hatırlatılmadığını belirterek, şöyle dedi: "Şu ana kadar Ergenekon soruşturması içinde el konulan bilgisayarlardan hiçbirinin yedeği alınmamış ve sanığa avukata teslim edilmemiştir. Ben onun için uyarıyorum. Bilgisayarlarda her isteyen kişi eğer yedekleme yapmamışsa, bilgisayarlara geçmiş tarihli veri tabanını çok rahat aktarabilir. Önceden tanımlanmış bir sektöre veya önceki tarihli bir dataya ekleyerek aynı tarihle kayıt altına alabilir. Kayıt altına alınabilen diskin kayıt tarihleri değiştirilebilir. Bunun için artık, bilgisayar ortamındaki kayıtlar delil olmaktan çıkmıştır. Oysa bilgisayar çok yüklü dahi olsa yedekleme işlemi 7-8 dakikayı aşmaz.