CHP'li belediyeler: Cemevleri ibadethanedir

CHP'li belediyeler: Cemevleri ibadethanedir

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “CHP'li 231 belediyede cemevlerini meclis kararıyla ibadethane olarak kabul ettik” dedi.

Malatya'nın Hekimhan İlçesi'ne bağlı Yukarı Saz Mahallesi’nde oturanların katkılarıyla yapılan cemevinin açılışı yapıldı. 

Hekimhan İlçesi'ne bağlı Yukarı Saz Mahallesi'nde, yaptırılan Cemevinin açılışı yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 

AĞBABA; CHP’Lİ 231 BELEDİYE, CEMEVLERİNİ İBADETHANE OLARAK TANIDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, zalime karşı mazlumun yanında, ezene karşı ezilenin yanında yer aldıklarını anlatırken şöyle konuştu:

"Pir Sultan geleneğinden gelen insanlar ne yapıyorsa onu yapmaya çalıştık. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararına rağmen cemevlerini yasal ibadethane olarak kabul etmeyen iktidara rağmen, CHP'li 231 belediyede cemevlerini meclis kararıyla ibadethane olarak kabul ettik. Cemevleri ibadethane midir, değil midir tartışması var. Arapgir’in Onar Köyü’nde 900 yıllık bir cemevi var. Buradaki insanlar yüzyıllardır cemevlerinde ibadet ediyor. Siyasi iktidar kabul eder, etmez, ‘Cemevleri ibadethanedir’ diyorsanız, ibadethanedir. Bir kişi bile benim inanç merkezim burası diyorsa orada artık kimsenin laf söylemeye hakkı yoktur."

AİHM’den Aleviler için tarihi karar

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Cem Vakfı'nın başvurusu üzerine 2005 yılında açılan bir davayı karara bağlamıştı. AİHM, Türkiye’de Alevilerin din özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine ve kendilerine dini planda ayrımcılık yapıldığına hükmetmişti.