Çiçeklerin ömrünü uzatın !

Çiçeklerin ömrünü uzatın !

Çiçek aranjmanlarının ömrünü uzatan 6 etkili öneri.

Eşiniz, anneniz ya da en sevdiğiniz arkadaşınızın özel bir günde armağan ettiği şık bir çiçek tasarımını uzun süre yaşatmak istiyorsanız çiçek tasarımcısı ve uzmanı Michael Pellegrino'nun önerdiği 6 kuralı uygulamanız yeterli.

1. Çiçeklerin yeterli su alabilmesi için vazo ya da çiçek kabının en az dörtte üçünü doldurmanız gerekiyor.

2. Çok sıcak ya da çok soğuk su yerine ılık su kullanın. Bu, çiçekleri rahatlatır, dengeler ve canlandırır. Özellikle bir süreliğine susuz kalmışsa... Ancak soğuk ya da sıcak su çiçekleri öldürür.

3. Çiçek besinleri ve vitaminleri kullanın. Ancak evinizde yoksa bir parça şeker de işinizi görür. "Bitki vitaminleri ile birkaç kez deneme yaptık. İlaçlı suya ve ilaçsız suya beş dal çiçek koyduk ve izledik. Sonuç olarak vitaminli suda çiçekler daha uzun süre canlı ve taze kaldı" diyor Michael Pellegrino.

4. Her beş günde bir çiçeklerin suyunu değiştirin. Çiçekler özellikle ilk birkaç gün çok su tüketir. Bu nedenle su seviyesini her gün kontrol ederek yeterli su miktarını sağlamaya özen gösterin.

5. Çiçek dallarını her 3 günde bir kesin ve uçlarda oluşan küf ve yosunları temizleyin. Bu çiçeklerinizin daha uzun ömürlü yaşamasını sağlar. Örneğin yaklaşık 50 cm. kadar boy veren uzun saplı güllerle deneme yapabilirsiniz. Gülleri aldıktan iki gün sonra sapını 25 cm.'den kesin. Üç ya da dört gün sonra yeniden kesin. Saplar yaklaşık 5 cm. kalıncaya kadar birkaç günde bir küçük parçalar kesmeye devam edin. Kısa saplı gülleri minik minik ilaç şişelerine bölerek koyun. Daha sonra dilediğiniz zaman küçük aranjmanlar hazırlayarak mutfak tezgahını ya da yemek masanızı süsleyebilirsiniz. Bu yöntemle çok şık gül demetleri hazırlayarak yaklaşık dört hafta koruyabilirsiniz.

6. Çiçekleri direkt güneş ışığına maruz bırakmayın. Aslında sanıldığının aksine çiçekler çok sıcak sevmez. Daha çok yumuşak bir gün ışığı yaşam için yeterli olur. Bu nedenle çiçek aranjmanları ya da demetlerini daha çok aydınlık bir masa üstüne ya da evinizin bol ışık alan köşelerine yerleştirebilirsiniz.