Çinden Japonyaya Uygur Tepkisi

Çinden Japonyaya Uygur Tepkisi

Çin, Dünya Uygur Kongresi'nin Tokyo'da yapılmasına sert tepki göstererek Japon yönetimini uyardı.

- Çin, Dünya Uygur Kongresi'nin Tokyo'da yapılmasına sert tepki göstererek Japon yönetimini uyardı.

Japonya'nın Dünya Uygur Kongresi'nin Tokyo'da düzenlenmesine ve Rabia Kader'in ülkeye girişine izin vermesi Çin'in tepkisini çekti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, Dünya Uygur Kongresi'nin terör örgütleriyle sıkı temasta bulunduğunu ve "Çin karşıtı bölücü bir örgüt" olduğunu söyledi.

Dünya Uygur Kongresi'nin Japonya'da yapılmasından büyük memnuniyetsizlik duyduklarını belirten sözcü, Sincan'ın (Doğu Türkistan) Çin'in iç meselesi olduğunu ve dış güçlerin bölgeye müdahalesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Çin, Japonya'dan ikili ilişkilerin korunması için, Çin'in hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak somut önlemler almasını talep etti.

Dünya Uygur Kongresi'nin ABD'de yaşayan lideri Rabia Kader ve diğer mensupların Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesi de Çin tarafını rahatsız etti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu tapınağın Japonya'nın geçmişteki militarizminin ve işgallerinin simgesi olduğuna dikkat çekti.

Çin, merkezi Münih'te bulunan Dünya Uygur Kongresi'ni bölücü bir girişim olarak niteliyor ve bu girişimin "terör" örgütleriyle yakın ilişkide olduğunu söylüyor.

Çin, Japonya ve Güney Kore liderleri, geçtiğimiz hafta Pekin'de buluşarak, üç ülke arasında serbest ticaret bölgesi kurulması için görüşmelerin başlamasına karar vermişti.

Japonya'nın, Çin'in çok hassas olduğu bu konudaki girişiminin, ilişkilerin düzeldiği yönünde sinyallerin verildiği bir dönemde gerçekleşmesi dikkat çekti.