Cinsel istismar için yeni formül !

Cinsel istismar için yeni formül !

Cinsel istismara karşı "Çocuk Gözlemevi" formülüyle çözüm aranacak.

Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından Türkiye’de cinsel istismar ve sömürü mağduru çocuklar için kurulan “Çocuk Gözlemevi” internetten erişime açıldı. Gözlemevinde uzman psikolojik danışman ve avukatlar tarafından çocukların sıkça sorduğu sorulara yanıt verildi. Çocuklara yönelik uyarılardan bazıları şöyle:

SANA ÇIPLAK İNSAN FOTOĞRAFI GÖSTERİRSE: 

Birisi eliyle veya başka bir yeri ile vücudunun özel/gizli bölgelerine dokunursa, sana içeriğinde çıplak insanların olduğu resim veya video gösterirse, senden çıplak fotoğrafını veya videonu çekmeni isterse, üzerinde kıyafetlerin olmadığı fotoğrafını veya videonu çekerse veya kendi özel/gizli bölgelerinin videosunu veya fotoğrafını gönderirse, banyo yaparken veya kıyafetlerini değiştirirken seni izlerse, özel/gizli bölgelerini sana gösterirse, özel/gizli bölgelerine senin dokunmanı isterse, seninle çıplaklık veya özel/gizli bölgelerle ilgili sohbet etmek isterse bu davranışlar cinsel istismardır.

FACEBOOK’TAN ARKADAŞ EDİNMEK TEHLİKELİ: 

Yaşın gereği, birçok arkada- şın olmasını ve herkesin seni beğenmesini isteyebilirsin. Ancak, gözlerin bağlı bir şekilde tehlikeli olabilecek bir yolda yürümeni istesek eminim cevabın “Hayır” olur. İşte internette arkadaş edinmek de böyle bir şey. İnternette yazıştığın kişinin kendisini sana tanıttığı gibi biri olmama ihtimali o kadar yüksek ki! Ayrıca, bu kişinin amacı senin düşündüğün gibi bir arkadaşlık olmayabilir. Çocukları istismar etmekten hoşlanan bir kişi olabilir. O yüzden Facebook gibi internet sitelerinden arkadaş edinmek tehlikeli olabilir. 

BİR YETİŞKİNİN KALÇANA VURMASINA İZİN VERME: 

Şaka amacıyla da olsa kimin ve ne sıklıkla özel bölgelerine dokunduğu çok önemlidir. Örneğin, kız arkadaşın bir defa şaka amacıyla dokunduysa bu cinsel istismar olmayabilir. Ancak, yetişkin bir kişinin, mesela öğretmeninin kalçana veya başka özel/gizli bölgene şaka amacıyla da olsa dokunması doğru değildir. Vücudun sana özeldir ve sevdiğin kişiler de olsa bu bölgelerine dokunarak şaka yapmalarından hoşlanmadığını onlara mutlaka belirtmelisin. 

ARKADAŞINA ÇIPLAK FOTOĞRAFINI GÖNDERME: 

Karşındaki kişiyi ne kadar çok sevsen de çıplak fotoğraflarını ona asla göndermemelisin. Ayrıca, arkadaşının çıplak fotoğraf/video istemesi kanunen bir suç. Her ikinizin iyiliği için asla çıplak fotoğraflarını veya videolarını ona göndermemelisin. 

TEHDİT EDİLİRSEN BİR YETİŞKİNE ANLAT: 

Fotoğraflarını ve görüntülerini başkalarına göndermen doğru bir davranış olmasa da kimsenin seni tehdit etmeye hakkı yok. Böyle bir durumda o kişinin tehdit mesajlarını saklamalı, ebeveynlerine anlatamıyorsan da rehber öğretmenin (okul psikolojik danışmanı) gibi güvendiğin bir yetişkinden mutlaka yardım istemelisin. 

İSTİSMARA UĞRADIĞINI ARKADAŞLARIN ÖĞRENMEZ:

Yaşadığın olayda senin hiçbir suçun yok. Olayı anlattığın için polisler seni hiçbir zaman tutuklamaz. Polise veya savcılığa anlattığın olayları arkadaşların asla onlardan öğrenemez. Olay mahkemeye yansıdığında da annen ve baban gibi velayetinden sorumlu olan kişiler dışında hiçbir tanıdığın senin adli bilgilerine ulaşamaz.