Çizgi Filmler Nasıl Hazırlanıyor?

Çizgi Filmler Nasıl Hazırlanıyor?

Geçmişten günümüze çizgi film ve animasyon hazırlama teknikleri..

 

Çizgi film, birbiriyle bütünlük sağlayan ve devam niteliği taşıyan birkaç görselin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntüdür. Geçmişte bu görüntüler kağıt üzerine çizilerek hazırlanır ve sayfalar akıcı bir şekilde sıralanırdı. Böylece resim akışı sayesinde hareket algısı oluşturularak çizgi film haline getirildi.
 
Günümüzde bilgisayar teknolojilerinin gelişmesiyle çizgi film ve animasyon hazırlama teknikleri de değişmeye başladı. Artık animasyon filmlerin birçoğunda çizim ile gerçek arasındaki farkı anlamakta güçlük çekiyoruz. 2d animasyon filmlerde hareket algısının yakalanması için saniyede 12 kare resim gösterilir. Limited animasyon tekniği ise nispeten daha az resim kullanılarak hazırlanır. 
 
Çizgi filmler bir plan dahilinde hazırlanır. Önce senaryonun storyboard çalışması ardından layout çalışması tamamlanır. Gelişen teknolojiye paralel olarak animasyon hazırlama teknikleri de sınır tanımaz hale gelmiştir. 3d, 2d, stop motion gibi yaygın olarak kullanılan tekniklerin yanı sıra cut-out vb. uygulamalardan da yararlanılır. 
 
Animasyon çalışmaları ilk olarak 1870'li yıllarda başladı. Orta kısmında bir lamba bulunan ışıklı diskler üzerindeki şeffaf alanlara çizilen ve günümüzün çizgi film karakterlerini andıran tiplerin çeşitli hareketlerini perdeye yansıtan bir araç aracılığıyla küçük topluluklara ilk çizgi film gösterileri düzenlenmeye başlandı. Zaman içerisinde televizyon ve sinema gibi daha geniş kitlelere hitap eden mecraların gelişmesiyle çizgi filmlerde milyonlarca kişi tarafından izlenebilir hale geldi. Günümüzde çizimler genelde bilgisayar üzerinde yapılıyor. Fakat bu durum yapılan işin bir sanat olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bilgisayar, sanatın ifade edilmesinde bir araç olarak kullanılıyor. 

Amerika'da Yaşama, İş Kurma ve Çalışma Hakkı İçin Başvurunuzu Yapın.