Çocuk askerlerini teslim etti !

Çocuk askerlerini teslim etti !

Kolombiya'da hükümet ile barış anlaşması imzalayan FARC çocuk askerlerini teslim etti.

Kolombiya'da geçtiğimiz ay 52 yıl süren çatışmaların ardından hükümet ile barış anlaşması imzalayan FARC, çocuk askerleri Kızılhaç yetkililerine teslim etmeye başladı. 1975 yılından 2014 yılına kadar geçen sürede 12 bin çocuğun örgüte dahil edildiği biliniyor.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC), 25 Ağustos'ta  hükümetle imzaladığı barış anlaşmasının ardından elindeki çocuk askerleri serbest  bırakmaya başladı. 

Uluslararası Kızılhaç (IRC) tarafından yapılan açıklamada, FARC'ın 13  çocuk askeri IRC yetkililerine teslim ettiği belirtildi.

Çocuk askerlerin durumunun iyi olduğu ve UNICEF denetiminde geçici bir  barınağa götürüldükleri ifade edilen açıklamada, çocukların isimleri ve yaşları hakkında ise bilgi verilmedi.

12 BİN ÇOCUĞU ÖRGÜTE ALMIŞLARDI

Yaşı küçük gençleri saflarına katılmaya zorlamakla suçlanan FARC'ın  1975 ila 2014 yıllarında 12 bin civarında çocuğu örgüte aldığı belirtiliyor.  FARC'ın halen 7 bin civarındaki gerillalarını arasında çocuk askerlerin sayısı  bilinmiyor. Örgütün başmüzakerecisi Ivan Marquez, kamplarda 15 yaş altı 21 kişi  bulunduğunu söylerken, Kolombiya hükümeti bu sayının 200'e yakın olduğunu  belirtiyor. 

FARC, geçen yıl barış görüşmeleri devam ederken örgüt üyeleri için  asgari yaşı 15'ten 17'ye çıkardığını duyurmuş, mayıs ayında da 18 yaş altındaki  tüm gerillaların kamplardan ayrılmasını izin vermeyi kabul etmişti. Örgütün  liderleri, hükümet yetkililerinin ayrılan askerleri sorgulayarak yerini tespit  edebeceği ormanlardaki kamplara saldırabileceği gerekçesiyle barış anlaşması  imzalanana kadar çocuk askerleri teslim etmemişti.

DÜNYANIN EN UZUN SÜREN SİLAHLI ÇATIŞMALARINDAN

Dünyanın en uzun süren silahlı çatışmalarından birine sahne olan  Kolombiya'da 1964'ten bu yana 220 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, 6 milyona  yakın kişi de yerlerinden edilmişti.

Hükümet ile FARC arasında Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da  barış görüşmeleri başlamıştı. Savaş mağdurlarına tazminat ödenmesi, mağdurların  hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla  mücadele gibi konularda uzlaşan taraflar 25 Ağustos'ta Havana'da barış  anlaşmasını imzalayarak ülkedeki 52 yıllık savaşı sona erdirmişti.