Çocuklarla Çizgi Film Atölyesi

Çocuklarla Çizgi Film Atölyesi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Aram Tigran Kent Konservatuarı öğrencisi çocuklar, çizgi film atölyesine katılarak, çizgi film hikayesi oluşturup,...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Aram Tigran Kent Konservatuarı öğrencisi çocuklar, çizgi film atölyesine katılarak, çizgi film hikayesi oluşturup, filmde geçen doğadaki tüm sesleri seslendirdiler.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Aram Tigran Kent Konservatuarı öğrencileri, "Hangi İnsan Hakları? Film Festivali Çocuk Atölyeleri"nin düzenlendiği çizgi film atölyesine katıldılar. 9-12 yaş aralığındaki 14 çocuğun iki gün süren atölye çalışmasında, çocukların kurduğu hikayelerden film yapıldı.

Atölye eğitmenlerinden Belgesel Sinemacı Elif Ergezen, çeşitli yerlerde çocuklarla biraraya gelip atölye çalışması yaptıklarını ve bunun da sürekli bir çocuk atölyelerine dönüştüğünü söyledi. Çocuklarla çizgi film, kısa film, heykel ve resim atölyeleri gibi sanatın çeşitli dallarında gönüllü sanatçıların katıldığı içeriğe göre değişen, çocukların taleplerine, isteklerine göre şekillenen atölyeler yaptıklarını ifade eden Ergezen, "Burada da Aram Tigran Kent Konservatuarı gibi muhteşem bir yer kurulmuş. Çocuklar çok güzel şeyler yaratıyor. Onlarla çalışmak çok keyifli ve verimli. Bizim için de çok güzel bir deneyim" dedi.

Ergezen, Çocuk Meclisi'nin kurulduğu konservatuarda atölyeye kimlerin katılacağını çocukların oy birliğiyle kararlaştırdıklarını söyledi.

"HİKAYELERİ KENDİLERİ KURUYOR"

Hikayeleri çocukların oluşturduğunu ifade eden Ergezen, Sur'da iki kız çocuğuyla birlikte yaşayan; ancak savaşta evinin yıkılmasıyla birlikte Sur'dan çıkan bir eskicinin hikayesini anlattıklarını söyledi. "Çocuklar artık hikayelerinde ölümü görmek istemiyor. Bu kadar çok ölümün içerisinde artık ölümü hikayelerine koymak ve filmde görmek istemediklerini gözlemledik. Çocukların bunu konuşmaları ve çalışmalarda dışavurumları çok iyi bir şey" diyen Ergezen, çocukların ayrıca her birinin hamurdan karakterler yarattıklarını onu hareketlendirerek bir hikaye kurup tek başlarına filmler yaptıklarını belirtti.

Animasyon Yönetmeni Çağlar Çakar da, İlk kez geldiği Diyarbakır'da çocuklarla animasyon yapmanın heyecan verici olduğunu söyledi.

"ÇOCUK KÜLTÜR VE SANAT OKULU AÇILACAK"

Aram Tigran Kent Konservatuarı Çocuk Bölümü Koordinatörü Şerko Kaniwar, şu anda var olan çocuk bölümünün sonbaharda Çocuk Kültür ve Sanat Okulu olarak çalışmalarını genişleterek devam edeceğini açıkladı. Kaniwar, "Bu atölye, bizim bu okulda vereceğimiz çocuk çizgi film yapım derslerinin altyapısı oldu. Önümüzdeki yıl haftada iki saat bu sınıflardaki çocuklara film yapım dersleri verilecek. Aynı atölye yaz dönemi Köy Kültür Sanat Okullarında da devam edecek" diye konuştu.