Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TÜİK hakkında suç duyurusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TÜİK hakkında suç duyurusu
Güncelleme:

HKP, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarında halkın kandırıldığı ve kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği gerekçesiyle TÜİK Başkanı ve Başkan Yardımcıları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 3,51, yıllık ise yüzde 21,31 artmıştı. Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları Enflasyon verilerinde halkın kandırıldığı ve kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği gerekçesiyle yetkililer hakkında harekete geçti.

 HKP avukatları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, TÜİK Başkan Yardımcıları; Dr. Nurettin Kaya, Abdullah Yüksel, Tülay Korkmaz, Serdar Öz, Umut Serdar İdman hakkında, “Görevi Kötüye Kullanma” ve “Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi” suçlarını işlediklerini belirterek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

HKP avukatları tarafından Başsavcılığa verilen suç duyurusu dilekçesinde, TÜİK’in internet sitesinde yer alan 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 4’üncü maddesi yer alan kurumun ilkeleri hatırlatıldı.

 “TÜİK’İN VERİLERİ İKTİDARIN İSTEĞİ DOĞRULTUSUNDADIR”

Dilekçede, “TÜİK’in son aylarda açıkladığı Üretici ve Tüketici Fiyat Endeksinin gerçeklerle örtüşmemesi; üretilen istatistiklerin 'güvenilirlik, tutarlılık, tarafsızlık, istatistikî gizlilik, güncellik ve şeffaflık ilkelerine göre hazırlanır ve uygulanır' ilkesinin ihlalidir. Çalışan insanlarımızın ekonomisiyle örtüşmeyen rakamlar, bu kuruma olan güvenilirliği yok etmekte, Kamuoyunda Kurum Yöneticilerinin görevlerini yansız yapmadıkları ve verileri çarpıttıkları yönünde bir algının oluşmasına neden olmaktadır. Kaldı ki ekonomistlerin, sendikaların, bağımsız araştırma gruplarının açıkladığı rakamlar ve değerlendirmeleri TÜİK’in verileri İktidarın isteği doğrultusunda çarpıttığı yönündedir” ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) İstanbul’da yaşam maliyetinin bir yılda yüzde 50 arttığına dair verilerine ve Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyon rakamlarına ilişkin verilerine yer verildi.