Cumhurbaşkanı Erdoğan Yozgat'ta

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yozgat'ta

Erdoğan, toplu açılış töreninde konuştu: (3)- "Yılda 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanımız, Yozgat ile Sorgun arasında Fakıbeyli köyü yakınlarında inşa edilecek. Etüt çalışmalarının bir bölümüyle ÇED raporu tamamlandı. Bu yıl içinde yapım ihalesine çıkı

YOZGAT (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yılda 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanımız, Yozgat ile Sorgun arasında Fakıbeyli köyü yakınlarında inşa edilecek. Etüt çalışmalarının bir bölümüyle ÇED raporu tamamlandı. Bu yıl içinde yapım ihalesine çıkılması planlanıyor" dedi.

Erdoğan, Sorgun kent merkezinde gerçekleştirilen toplu açılış töreninde, öncelikle belediye başkanlığını ziyaret ettiğini, Yozgat'taki Bozok Üniversitesinin kendisine fahri doktora unvanı tevdi edeceği törene katılacağını söyledi.

Toplam yatırım tutarı 321 trilyon lira olan 30 kalemde 74 ayrı projenin resmi açılışını gerçekleştirdiklerini anlatan Erdoğan, eğitimde son üç yılda şehre kazandırılan toplam 354 dersliğin, 500 öğrenci kapasiteli pansiyonun, bir spor salonunun, 574 yataklı öğrenci yurdunun açılışlarının yapılacağını bildirdi.

Erdoğan, Bozok Üniversitesinin çeşitli fakültelerinin açılışının gerçekleştirileceğini dile getirerek, ayrıca Sarıkaya Fizik ve Rehabilitasyon Yüksekokulunun YÖK'te Genel Kurulda onaylandığını aktardı.

Yozgat ve Sorgun'da Gençlik ve Spor, Çevre ve Şehircilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Kültür ve Turizm ile Orman ve Su İşleri Bakanlıklarının ve sağlık alanlarında açılışı gerçekleştirilecek projeleri anlatan Erdoğan, Sorgun'un doğu yönündeki ulaşımı bakımından 24 trilyonluk yatırım bedeli olan Çekerek yol ayrımı köprüsünün açılışının da yapılacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat'ın en çok göç veren şehirlerden birisi olduğunu ifade ederek, göçü önlemenin yolunun, insanların hayatlarını devam ettirecek işleri bulabilmesini sağlamaktan geçtiğini söyledi.

Yozgat'ta eğitimde 2 bine yakın derslik yapıldığını dile getiren Erdoğan, sağlık, toplu konut ve ulaşım alanında yapılan gelişmelere de değindi.

Erdoğan, Yozgat'ta 374 kilometre bölünmüş yolun bulunduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Bu yolların kalitesiyle ilgili sorunların olduğunu biliyorum, bu konuda ciddi bir çalışma yürütülüyor. Pek çok güzergahta 340 trilyonluk yatırımla yeni yol çalışmaları devam ediyor. Yozgat'ın ulaşım altyapısı için bugüne kadar yaklaşık 2,5 katrilyon lira harcandı. Sayın Adalet Bakanımızın takibiyle meseleyi hızlandırdık ve nihai aşamaya getirdik. Gerek Sayın Başbakan, gerek Sayın Ulaştırma Bakanımız ve milletvekillerimizin de bu talepleri karşısında, geçtiğimiz haftalarda ilgili bakanlarımızla birlikte geldiler. Son incelemeleri yapıp, sizlere müjdeyi verdiler. Bugün ben de Yozgat Havalimanımızın hayırlı olmasını diliyorum. Yılda 2 milyon yolcu kapasiteli havalimanımız, Yozgat ile Sorgun arasında Fakıbeyli köyü yakınlarında inşa edilecek. Etüt çalışmalarının bir bölümüyle ÇED raporu tamamlandı. Bu yıl içinde yapım ihalesine çıkılması planlanıyor."

- "Bu projeler sabır istiyor, çoğu gitti azı kaldı"

Ankara-Sivas hızlı tren hattı projesinin inşasının sürdüğünü ifade eden Erdoğan, projenin 7,5 katrilyona mal olacağını söyledi. Projede gecikmeler yaşandığının farkında olduğunu belirten Erdoğan, "Biliyorsunuz, doğumlarda bile erken, geç doğum olabiliyor. Burada da böyle bir durum var ama proje güzergahı, gerçekten çok zorlu geçişleri içeriyor. Kırıkkale-Sivas kesiminde yüzde 81'lik ilerleme sağlandı. Kırıkkale-Kayaş arasının ihalesi de yapıldı. Yerköy-Sivas hattı üzerinde uzunluğu 18 kilometreye yaklaşan tam 9 tünel bulunuyor. Sadece Akdağ Madeni Tüneli 5 bin 120 metre uzunluğunda" diye konuştu.

"Dağları deldik, biz Ferhat'ız" diyen Erdoğan kalabalığa, "İşte Şirin, karşımızda Şirin" diye seslendi. "Millete aşkımız var" dediklerini ve bu aşkın gereği için dağları deldiklerini kaydeden Erdoğan, 2018 yılında Sorgunluların istasyondan hızlı trene binerek, isterse Sivas tarafına, isterse Ankara üzerinden İstanbul'a, Konya'ya, Eskişehir'e, yapıldığında Kayseri ve Aksaray hızlı tren güzergahları üzerinden Mersin, Antalya, Türkiye'nin dilediği her yerine gidebileceğini kaydetti.

Bu projelerin sabır istediğini vurgulayan Erdoğan, "Ferhat diyor ya 'çoğu gitti azı kaldı'. Çoğu gitti azı kaldı" dedi.

Bu hizmetlerin önemli, ancak göçün önüne geçmek için yeterli olmadığına değinen Erdoğan, vatandaşlara doğdukları yerde hayatlarını sürdürebilecekleri iş ve aş imkanlarını oluşturmak zorunda olduklarının altını çizdi.

Yozgat'ı istihdam bakımından daha cazip bir şehir haline getirmenin çabası içinde olduklarını belirten Erdoğan, bunun için üniversitenin yeni fakültelerle yeni bölümlerle güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çekti. Hukuk fakültesinin kuruluşuyla ilgili kararın Bakanlar Kurulu'ndan çok yakında çıkacağını bildiren Erdoğan, "Sorgun'a bir veterinerlik fakültesi yakışır değil mi?" diye sordu.

Sorgun'da 32 bin büyükbaş, 24 bin küçükbaş hayvan varlığının bulunduğunu dile getiren Erdoğan, "Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Sorgun'u veterinerlik fakültesiyle buluşturarak, bu konuda marka bir ilçe haline getirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

- "Var mıyız yüreğimizle, bileğimizle ülkemize sahip çıkmaya"

Yozgat'ın ikinci organize sanayi bölgesinin Yozgat-Sorgun arasında kurulmakta olduğunu belirten Erdoğan, "Bu organize sanayi bölgesi hem havalimanı ile entegre olacak hem de Sorgun'un hayvancılık potansiyelini daha ileriye taşımak için gereken tesislere inşallah ev sahipliği yapacak. Modernize edilen yük treni hatlarını da bu fotoğrafa ilave ettiğimizde karşımıza Yozgat'ın, Sorgun'un göç sorununu çözmek için istihdam konusunda önemli bir fırsatın çıktığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

Sorgun'un 2023 Türkiyesinin parlayan yıldızlarından biri olacağını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedeflerini gerçekleştirmesine nasıl yedi düvel engel olamayacaksa, Sorgun'un yıldızının parlamasına da kimsenin engel olamayacağını dile getirdi.

Erdoğan, "Bunun için var mıyız daha çok mücadele etmeye, yüreğimizle, bileğimizle memleketimize ülkemize sahip çıkmaya, şehitlerimize, gazilerimize, ecdadımıza layık olmak için gece gündüz çalışmaya. Allah, heyecanınızı, birliğinizi, beraberliğinizi daim etsin" ifadelerini kullandı.

(Sürecek)