Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Ölüm sayıları gizlendi!

Cumhuriyet tarihinde bir ilk: Ölüm sayıları gizlendi!
Güncelleme:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ait “Ölüm ve Ölüm Nedeni İstatistikleri” verilerine ilişkin açıklamanın, ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu.

TÜİK'ten yapılan açıklamada, erteleme kararının "idari kayıtlardan üretilmekte olan istatistiklere ilişkin çalışmaların henüz tamamlanamamış olması sebebiyle" alındığı belirtildi.

TÜİK, her yıl Haziran ayının üçüncü haftasında bir önceki yıla ait ölüm ve ölüm nedenleri istatistiklerini yayımlıyordu.

Bu raporda; illere, cinsiyetlere, bölgelere ve ölüm nedenlerine göre bir önceki yıl ülke genelinde görülen can kayıplarının ayrıntıları yer alıyor.

TÜİK, BBC Türkçe'nin verinin yayınlanamamasının nedenlerinin ayrıntılarına, ertelemenin Covid-19 salgını ile ilgisi olup olmadığına ve ne zaman yayınlanacağına dair sorularına "Kamuoyu duyurumuzda gerekli açıklamalar yapılmıştır, teşekkür ediyoruz" yanıtını verdi.

Türkiye'de ölüm istatistiklerinin ayrıntıları senede bir açıklanan veriler arasında bulunuyor.

Bilim insanları, istatistikçiler ve epidemiyologlar, 2020 yılına ait verilerin salgın nedeniyle özellikle büyük önem taşıdığını vurguluyordu.

Bilim insanları, salgın nedeniyle tüm dünyada ölümlerin ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini ve Türkiye'de de bu ek ölümlerin anlaşılması için TÜİK'in verilerinin görülmesi gerektiğini ifade ediyor.

"İKTİDAR TURİST AVINA ÇIKIYOR"

Söz konusu gelişmeye, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'tan sert tepki geldi. 

Verilerin, korona virüs salgını ve ölümlerin gerçek boyutlarının ortaya çıkmaması için açıklanmamış olabileceği ihtimaline dikkat çeken Toprak, "Vaka sayıları ile oynamayı adeta alışkanlık haline getiren iktidar, birçok ekonomik ve sosyal faaliyetin önünü erken açarak toplum sağlığını hiçe saydığı gibi, şimdi de ölüm sayılarını ve nedenlerini gizleyerek, turist avına çıkıyor!” ifadelerini kullandı.