DAEŞin serbest bıraktığı Yezidiler

DAEŞin serbest bıraktığı Yezidiler

Irak'ta DAEŞ'in Kerkük'ün güneyinde serbest bıraktığı yaklaşık 300 Yezidi, getirildikleri Altınköprü ilçesinde güvenlik ve sağlık kontrolünden geçirildi

KERKÜK (AA) - Irak'ta terör örgütü DAEŞ tarafından serbest bırakılan yaklaşık 300 Yezidi, Kerkük'te sağlık kontrolünden geçirildi. 

DAEŞ'in Kerkük'ün 25 kilometre güneyindeki Meryembeg bölgesinde serbest bıraktığı yaklaşık 300 Yezidi, minibüslerle Kerkük'ün Altınköprü ilçesindeki bir düğün salonuna getirildi. Emniyet yetkilileri tarafından ifadeleri alınan Yezidileri, daha sonra doktor kontrolünden geçti. 4 gündür yollarda olan Yezidilerin oldukça yorgun oldukları görüldü. Yaşlı kadın ve çocukların ağırlıkta olduğu gruptakiler, kendilerini karşılamaya gelen yakınlarına sarılarak sevinç gözyaşları döktü. Bazı kadınların hala DAEŞ'in elinde olan çocukları için ağlaması dikkati çekti. 

 Bu arada esaretten kurtulanları ziyaret eden Irak Parlamentosu Yezidi Milletvekili Viyan Dahil, ağlayan kadınları teselli etmeye çalıştı. Ancak Dahil de yaşlı Yezidi kadınlara sarılarak gözyaşı döktü. 

-"DAEŞ kendisine yük olanları serbest bırakıyor"-

 AA muhabirine konuşan Dahil, DAEŞ'in "katliam" ve "vahşetleriyle" Irak'ta bir insanlık suçu işlediğini söyledi. DAEŞ militanlarının, Irak'taki azınlıkları yok etmek istediğini, bu nedenle yapılan zulümlerin "soykırım" olarak kabul edilmesi gerektiğini savunaran Dahil, şöyle konuştu:

"Uluslararası kamuoyunun bu yapılanları görmesi ve biran önce adım atması gerekiyor. Çünkü gördüğünüz gibi geçen yıl ağustos ayında alıkonulan engelli ve yaşlı insanlar bugün serbest bırakılıyor. DAEŞ'in bu insanları esir olarak tutmasını anlamış değilim. Zaten aldığım bilgilere göre bunlara bakamadıkları için serbest bırakmışlar. Yani kendilerine yük olanları serbest bırakıyorlar." 

-"4 bin Yezidi DAEŞ'in elinde"-

DAEŞ'in elindeki genç erkekleri öldürdüğünü, kızları da "cariye" olarak kullandığını ifade eden Dahil, "Bunlar serbest bırakılan ikinci büyük grup. Daha 4 bin Yezidi DAEŞ'in elinde. Suçsuz, günahsız bu insanlar onların ne işine yarayacak anlamış değiliz" dedi. 

Daha önce Irak Parlamentosu'nda yaptığı konuşmayla dünyanın dikkatini Yezidilerin dramına çeken Dahil, Şengal Dağı'nda mahsur kalan Yezidilere yardım götüren helikopterde geçirdiği kazayla da gündeme gelmişti.

- "Çocuklarımı öldürüp beni esir aldılar"

Serbest bırakılan 65 yaşındaki Hazal Hıdır, Musul'un Şengal ilçesini ele geçiren DAEŞ militanlarının, burada çocuklarını gözleri önünde öldürdükten sonra kendisini esir aldığını söyledi. Aylarca Şengal'de kaldıktan sonra önce Telafer'e ardından Musul'a ve Kerkük'ün Havice ilçesine getirildiklerini aktaran Hıdır, "Genç kızlarımızı köle gibi kullanıyorlar. Zaten erkekleri öldürdüler. Çocuklarımı gözümün önünde öldürüp, beni esir aldılar. Çocuklarımı unutamıyorum. Aslında beni de o gün öldürdüler" diye konuştu. Hıdır, DAEŞ "sizi neden bıraktı?" sorusuna, "Gördüğünüz gibi buradaki herkes yaşlı ya da engelli. Onlara yük olduğumuzu düşündükleri için bizi serbest bıraktılar" yanıtını verdi.

İşlemleri tamamlanan Yezidiler, Duhok'ta çadır kamplarda kalan akrabalarının yanına gönderilecek. 

DAEŞ militanları bugün, Kerkük'ün Meryembeg nahiyesinde, yaklaşık 300 Yezidiyi salıvermişti. DAEŞ, ocak ayında da Kerkük'ün güneyinde 198 Yezidiyi serbest bırakmıştı.

Musul'un Şengal ilçesi ve çevresini Ağustos 2014'te ele geçiren DAEŞ, çok sayıda Yezidiyi alıkoymuştu. Örgütün kaçırdığı Yezidi kadınları, militanları için "cariye" yaptığı ve bazılarını pazarlarda "sattığı" iddia edilmişti. Yezidi kadınların dramı, dünya gündeminde uzun süre yer almıştı.