DAĞKIZILCAYA YENİ KAZI EVİ

DAĞKIZILCAYA YENİ KAZI EVİ

Bölgenin milletvekili adayı olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın kazı çalışmaları uzun yıllar önce başlayan Metropolis antik kentinin Ören yeri olacağı sözünü vermesinin ardından ilçede süren kazı çalışmalarına daha çok önem verileceği gözler ön

Bölgenin milletvekili adayı olan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın kazı çalışmaları uzun yıllar önce başlayan Metropolis antik kentinin Ören yeri olacağı sözünü vermesinin ardından ilçede süren kazı çalışmalarına daha çok önem verileceği gözler önüne serildi. Metropolis'in ardından gözler Dağkızılca Köyünde süren Nif Dağı kazı çalışmalarına çevrildi. Bu çalışmalarda da önemli bir gelişme yaşandı. Dağkızılca'da bulunan Nif Dağı Kazıları kapsamında, bölgede yer alan kazı evinin yetersiz kalması nedeniyle, İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yeni kazı evi yapılıyor. İnşaatı bir süre önce başlayan 3 katlı kazı evi, 70 kişi kapasiteli ve depreme 12 kat dayanıklı olacak. Dağkızılca Köyü'nde bulunan Olympos Dağı kazılarının başlamasının on ikinci yılına yetiştirilmesi planlanan kazı evi inşaatı Çeltaş firması tarafından sürdürülüyor. 696 bin TL'ye mal olması beklenen 3 katlı kazı evi 23 Ağustos tarihine kadar bitirilecek. Zemin katı tamamlanan binanın üst kısımları ise, Samsun'da özel olarak üretilen ve ilk defa uygulanan bir sistemle kurulacak.

"PROJE İZMİR'DE İLK OLACAK"

Kazı bölgesinde en büyük ihtiyaçlarının bir kazı evi olduğunu dile getiren Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Elif Tül Tulunay, kendileri için tahsis edilen kazı evinin yeterli olmadığını söyledi. Tulunay, kazı evi projesi konusunda yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “İzmir Kalkınma Ajansı'nın kazı evi yapımı projemizi kabul edip desteklemesiyle birlikte Dağkızılca'da 70 kişi kapasiteli, içinde laboratuarı olan kazı evimizin temeli atıldı. İzmir'de ilk defa olacak bir yöntemle yapılacak bu kazı evi depreme 12 kat dayanıklı olacak ve Samsun'da bir fabrikada yapılıp getirilecek. Ağustos ayının 2. haftasında da kullanıma açacağız” dedi.

"NİF DAĞI KAZILARINI SİT ALANI YAPMAK İSTİYORUZ"

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi'nde yapılan 'Arkeolojik Kazı ve Araştırmalar Toplantısı'nda konuşan Prof. Dr. Elif Tül Tulunay, 5. yılı tamamlanan Nif Dağı kazıları hakkında bilgi verdi. Elif Tulunay, 2010 çalışmaları hakkında şunları söyledi: “İlk olarak 1999 yılında gittiğimiz dağda 1999-2001 yılları arasında gezilerimiz oldu. 2004 ve 2005 yıllarında yüzey araştırmaları yaptık. 2006'dan beri de bakanlık onayıyla Nif Dağı'nda kazı çalışmalarımız devam ediyor. Biz ulusal bir proje gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar 19 üniversiteden 41 öğretim üyesi, 35 uzman ve 81 öğrencinin katıldığı okul niteliğinde olan bir kazıdır. Çalışmalarımızı daha sonra tek bir kitap olarak toplayacağız. Biz çalışma alanlarımızın, arkeolojik sit alanı olmasını sağladık ve sit alanı yapma çalışmalarımızda devam etmektedir. Geçtiğimiz yıl toplam altı adet mezar kazısı yaptık ancak bunlardan iki tanesi soyulmuştu. Kaçak kazıcıların yanı sıra doğal tahripler de oluştu” diye konuştu.

DAĞKIZILCA'YA YENİ KAZI EVİ

DAĞKIZILCA'YA YENİ KAZI EVİ

DAĞKIZILCA'YA YENİ KAZI EVİ