Darbe sonrası Türkiye en çok polise güveniyor

Darbe sonrası Türkiye en çok polise güveniyor

A&G Araştırma Başkanı Adil Gür, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından gerçekleştirilen anketin sonuçlarını açıkladı.

A&G Araştırma Başkanı Adil Gür, 30 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında, Türkiye genelinde 42 ilde toplam 3 bin 13 kişiyle yapılan güven anketi sonuçlarını açıkladı. Türkiye’de en güvenilir kurum yüzde 84,8 ile polis teşkilatı oldu.

 30 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında, Türkiye genelinde 42 ilde toplam 3 bin 13 kişiyle yapılan ankette Türkiye’de en güvenilir kurum yüzde 84,8 ile Polis, yüzde 81,7 ile Cumhurbaşkanlığı, yüzde 81,0 ile TBMM, yüzde 78,1 ile Başbakan-Hükümet olarak tespit edildi.

Ankete katılanların yüzde 38,5’i yargıya, yüzde 38,4’ü ise muhalefete güvenmediğini söyledi. Ocak 2016 yılında yapılan güven anketiyle dabe girişimin ardından yapılan anketin sonuçları arasındaki farklılıklar ise şu şekilde:

Parti seçmenlerinin verdiği cevaplara göre yapılan ankette ise,

AK Parti seçmeninin en güvendiği kurum yüzde 99,6 ile Cumhurbaşkanlığı, yüzde 96,6 ile Başbakanlık-Hükümet olarak belirlenirken,

CHP seçmeninin en güvendiği kurum yüzde 94,0 ile polis, yüzde 86,9 ile TBMM;

MHP seçmenin en güvendiği kurum yüzde 78,8 ile muhalefet, yüzde 71,0 ilE TBMM oldu.

‘Orduya güven hızla artacak’

Ankette en dikkat çekici noktanın orduya güven sonuçları olduğunu söyleyen Gür, şunları söyledi: “Orduya güven 6 ay önce yüzde 77,7’yken, yüzde 65,5’ düştü. Bu çok doğal bir sonuç. Çünkü bu araştırmaların yapıldığı dönemde kışlaların önünde halk nöbetteydi. Fakat Yenikapı Mitingi’nde Cumhurbaşkanı, Başbakan, muhalefet ve özellikle Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın halka hitabıyla orduya yönelik güvenin artacağını düşünüyorum.”

‘Siyasetin itibarı arttı’

A&G Başkanı Adil Gül, siyasetin itibarının artırmış olduğunu söyledi.

Gür, “6 ay önce yaptığımız araştırmada muhalefete olan güven yüzde 30 iken son yapılan ankette bu oran yüzde 60’lara çıkmıştır. Yine aynı şekilde TBMM, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakan-Hükümet’e olan güvende de artış var” dedi. Özelikle paralel yapının temizlenmeye başlamasıyla bir dönem yargıya olan güvenin yüzde 20’lik oranının yüzde 61,5’e çıktığını vurguladı.