Deniz Feneri'nde beraat !

Deniz Feneri'nde beraat !

Deniz Feneri davasında 20 sanığa da ceza verilmedi.

Almanya'daki Deniz Feneri E.V. bağlantılı soruşturma sonucunda 20 sanık hakkında açılan davada aralarında RTÜK Eski Başkanı Zahid Akman ve Zekeriya Karaman’ın da bulunduğu sanıklara ceza verilmedi. Mahkeme, bir kısım sanıklar hakkında benzer suçlardan davanın düşmesi kararı verirken, bazı sanıklar hakkında da beraat kararı verdi.
 

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz sanıklar Zekeriya Karaman, Zahid Akman, Gökhan Gürbüz, Mehmet Gürhan, Firdevsi Ermiş, Erdoğan Kara, Ahmet Coşar, İzzet Kurum, Ali Solak ve İsmail Karahan ile sanık avukatları hazır bulundu.

Duruşmada geçen celse mütalaasını açıklayan savcı İbrahim Kayapınar’a mahkeme başkanı bir diyeceği olup olmadığını sordu. Savcı Kayapınar, mütalaasını aynen tekrar ettiğini söyledi.

“İDDİALAR SOYUT KALMIŞTIR, BERAAT KARARI VERİLSİN”
Duruşmada söz alan bazı sanıkların avukatı Ersan Şen, müvekkillerinin Deniz Feneri e. V. ile bağlantılarının olmaması ve delillerin yetersizliği sebebiyle beraatlerini talep etti. Avukat Şen, “Sanıkların işlemedikleri suçlardan ötürü beraat etmeleri gerekmektedir. İddialar soyut kalmıştır. İddiaya konu suçların gerçekleşmediği sabit olduğundan haklarında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

“DENİZ FENERİ İLE HİÇBİR İLGİM YOK”
Davanın bittiğini açıklayan mahkeme, sanıklara son sözlerini sordu. Sanıklardan Gökhan Gürbüz, Almanya’da hakkında dava açılmadığını, yalnızca bir soruşturma başlatıldığını ve soruşturmanın da kapandığını belirtti. Sanık Gürbüz, Deniz Feneri e. V. ile hiçbir ilgisi olmadığını savunurken Türk vatandaşı olmadığını da hatırlattı.

“MASUM OLDUĞUMA İNANIYORUM”
Savcı “görevi kötüye kullanmak” ve “özel belgede sahtecilik” suçundan beraat isterken, “resmi evrakta sahtecilik” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ise cezalandırılmasını istediği sanık Mehmet Gürhan, “Sahte vekâletname verdiğim iddialarına ilişkin Savcı bey cezalandırılmamı talep etti. Almanya’da cezaevindeyken hücrede kalıyordum. Dolayısıyla hiç kimseyi azmettirecek durumda değildim. Türkiye’deki noteri tanımam. Ben masum olduğuma inanıyorum. Azmettirecek olsam avukatımı azmettirirdim. Beraatimi istiyorum” dedi. Duruşmada söz alan diğer sanıklar ve avukatları da beraat talebinde bulundular.

AKMAN’A DÜŞME, KARAMAN’A BERAAT KARARI
Mahkeme heyeti daha sonra kararını açıklamak üzere duruşmaya saat 15.00’e kadar ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan heyet hiçbir sanığa hapis ve para cezası vermesi. Heyet RTÜK eski başkanı Zahid Akman hakkında “güveni kötüye kullanma” ve özel belgede sahtecilik” suçlarından düşme kararı verirken sanık Zekeriya Karaman’ın ''güveni kötüye kullanma'' ve ''özel belgede sahtecilik'' suçlarından beraatine hükmetti.

SANIKLAR CEZA ALMAZKEN, DÜŞME VE BERAAT KARARLARI VERİLDİ
Yargılanan 20 sanıkla ilgili zaman aşımı nedeniyle bazı suçlardan düşme bazı suçlardan ise beraat kararı verildi. Mahkeme heyeti diğer sanıklar Ahmet Coşar ‘a ''güveni kötüye kullanma'' suçundan beraat, Ali Solak’a ''güveni kötüye kullanma'' ve ''özel belgede sahtecilik'' suçlarından beraat, Bedrettin Bülent Bilgin’e ''emniyeti suistimal'' düşme, ''resmi belgede sahtecilik'' beraat, Erdoğan Kara’ya ''resmi belgede sahtecilik'' ve ''güveni kötüye kullanma'' suçlarından beraat, Firdevsi Ermiş’e ''güveni kötüye kullanma'' düşme, ''özel belgede sahtecilik'' beraat, Gökhan Gürbüz’e ''güveni kötüye kullanma'' beraat, Hakkı Sadal’a ''emniyeti suitimal'' ve ''güveni kötüye kullanma'' suçlarından beraat, Harun Kapıyoldaş’a ''emniyeti suistimal'' düşme, İsmail Karahan’a ''güveni kötüye kullanma'' ve ''özel belgede sahtecilik'' suçlarından beraat, İzzet Kurum’a ''güveni kötüye kullanma'' beraat, Mehmet Gürhan’a ''güveni kötüye kullanma'' düşme, ''özel belgede sahtecilik'' beraat, Mehmet Taşkan’a ''güveni kötüye kullanma'' beraat, Mehmet Sıddık Balıkçı’ya ''güveni kötüye kullanma'' ve ''emniyeti suistimal'' suçlarından düşme, Mustafa Çelik’e ''güveni kötüye kullanma'' beraat, Muzaffer Şafak’a ''güveni kötüye kullanma'' beraat, Nurgül Gürhan’a ''emniyeti suistimal'' ve ''özel belgede sahtecilik'' suçlarından beraat, Ömer Zahid Karaman’a ''güveni kötüye kullanma'' beraat ve Seyyar Kutun’a ''güveni kötüye kullanma'' suçundan beraat kararı verdi.

Öte yandan, mahkeme kararında, hakkında beraat kararı verilen sanıkların tazminat isteme haklarının bulunduğunu hatırlattı.