Deprem bölgesindeki ev hayvanları için 81 ile genelge

Deprem bölgesindeki ev hayvanları için 81 ile genelge
Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, deprem bölgesinden diğer illere götürülen ev hayvanları için 81 ile genelge gönderdi. Sahibine beyanname verilen, kimliklendirme ve kayıt işlemleri ev hayvanları, bulundukları ilde kayıt altına alınabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nce 81 il müdürlüğüne 'Afet Bölgesinden Diğer İllere Gelen Ev Hayvanları' konulu genelge gönderildi. Genelgeye göre; deprem afeti meydana gelen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'dan diğer kentlere ev hayvanları (sahipli kedi, köpek, gelincik) ile giden, 31 Aralık 2022 tarihinden önce beyanname vermiş, kimliklendirme ve kayıt işlemleri tanımlanmamış hayvan sahipleri, ikametgah adreslerine bakılarak, kimliklendirme yaptırabilecek. Afet bölgesinden diğer illere hayvanseverler tarafından getirilen ve sahibi vefat ettiği iddia edilen ev hayvanlarının hayvan sahiplerinin MERNİS bilgilerine bakılarak, vefat edip etmediği doğrulanacak. Ardından hayvan için acil durumda ulaşılması için bilgileri kaydedilen ikinci kişiye ulaşılmaya çalışılacak. Hayvanların sahibi veya ikinci kişiye ulaşılması halinde teslim alması için 72 saat süre verilecek. Bu süre içinde ev hayvanı, 'yediemin' olarak bulduğunu beyan eden ve kayıt için müracaatta bulunan kişiye teslim edilecek. Süre sonunda sahibinin hayvanını teslim almaması halinde yeni sahibi adına kaydı yapılacak. Tebligata rağmen hayvanını teslim almaya gelmeyen kişiler, hayvanı terk etmiş olarak değerlendirilecek. Hayvanı bulan kişi sahiplenmek istemediğinde, terk edilen ev hayvanı, belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecek.

Öte yandan Aralık 2022 tarihi itibari ile toplam 1 milyon 429 bin 370 ev hayvanı kimliklendirilerek kayıt altına alındı. Yoğunluk nedeniyle hayvanlarını kimliklendiremeyen hayvan sahiplere, idari yaptırımla karşı karşıya kalmamaları için beyanname vermek suretiyle takip eden süreçte kimliklendirme işlemlerini yapabilme imkanı verildi. Bu kapsamda 552 bin 127 beyanname alındı. Alınan beyannameler kapsamında kayıtlar girilmeye devam ediliyor. Bu kayıtlarla birlikte bugüne kadar kimliklendirilen ev hayvanı sayısı 987 bin 686 kedi, 669 bin 033 köpek, 28 gelincik olmak üzere toplam 1 milyon 656 bin 747'ye ulaştı. Beyanname veren hayvan sahiplerine ait ev hayvanlarının kayıt işlemleri idari yaptırım uygulanmadan gerçekleştiriliyor.

DHA