Derste filozofları anlatan öğretim üyesine soruşturma

Derste filozofları anlatan öğretim üyesine soruşturma
Güncelleme:

Amasya Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Girayalp Karakuş, sömürgecilik tarihi dersinde dünyaca ünlü filozofların düşüncelerini anlatınca öğrencisi tarafından şikayet edilince okul yönetimi soruşturma açtı.

OdaTV'nin haberine göre, Amasya Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Dr. Girayalp Karakuş 26 Kasım 2021 Cuma günü Sömürgecilik Tarihi dersine gerdi. Karakuş derste John Locke, David Hume, Jean-Jacques Rousseau, Thomas Hobbes ve Karl Marx gibi muhafazakâr, liberal ve sosyalist filozofların düşüncelerini anlatmaya başladı.

Bir öğrencisi ile arasında tartışma çıktı. Öğrencisi  “Bunlar ütopik şeyler. Ütopyada gezinmeye devam edin. Bu konuları derste konuşmamız bile saçma” diyen öğrencisi tarafından şikayet edilince okul yönetimi soruşturma başlattı.

Daha sonra Dr. Girayalp Karakuş kendisine bilimsel açıdan meseleyi anlatmaya çalışsa da fayda etmedi. Dersin konusunun “Sömürgecilik” üzerine olduğunu aktaran deneyimli akademisyen öğrencisi tarafından yine sert bir şekilde terslendi. 

Girayal Karakuş da böyle olunca öğrencisine “Eğer ders sana saçma geliyorsa dersime gelmeyebilirsin, seni yok yazmayacağım” dedi. Öğrenci de “Tamam yok yazmayacaksanız gelmem” karşılığını verdi. Dr. Girayalp Karakuş da “İstiyorsan çıkabilirsin” dedi. Ancak bu sefer de öğrenci sert bir ses tonuyla “Çıkmıyorum” dedi. Buna karşılık Girayalp Karakuş ise “O zaman ben çıkıyorum” ifadelerini kullandı. 

Öğrencisi tarafından şikayet edilen Girayal Karakuş hakkında okul yönetimi soruşturma başlattı.

“Planlı olduğunu düşündüğüm bir tuhaflıkla karşı karşıya kaldığım bir soruşturma başlatıldı” diyen Girayalp Karakuş, “Eğer bu saygısızlığı muhalif bir hoca veya öğrenci yapsaydı idare aynı hassasiyeti gösterecek miydi? Ben bu olayın muhalif olmamdan dolayı olduğunu düşünmekteyim. Ben 200 kişiye ders veriyorum ve bütün öğrencilerim beni sever. Böyle bir olayın yaşanması beni çok üzdü” ifadelerini kullandı. 

SORUŞTURMA SONUÇLANDI

Dr. Girayalp Karakuş ise devamında yaşananları şöyle anlattı:

“Dışarıya çıktığımda bana sert biçimde laf attı. Kendisine uzaklaşmasını söyledim. Daha sonra öğrenciler bu kişiyi uzaklaştırdı. İsmi geçen şahıs ilk dersten bu yana dersimi provoke etmeye çalıştı. Olaylara Sömürgecilik Tarihi 2. Öğretim dersine giren öğrencilerin hepsi şahittir ve soruşturma dosyasında öğrencilerin ifadeleri benim lehimeydi.

Ertesi gün bu konu ile ilgili ayrıntıları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Evsile ve Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emine Aldırmaz’a bildirdim. Savunmamda da 'Öğrenciye gerekli yaptırımların yapılmasını istiyorum aksi takdirde mahkemede hukuki haklarım mahfuzdur' dedim.

Ancak olayı idareye olayı anlattığımda harekete geçmediler. Öğrenci şikayet edince harekete geçtiler ve resmiyete döktüler. 'Tutanak tutacağım' deyince Dekan Yardımcısı 'belki de size yaptırım uygulayacağız' dedi. Bölüm başkanına ‘öğrenciyi uyarın’ dediğimde 'sen konuş' dedi.

Öğrenci ayrıca iddialarında kendisine küfür ettiğim, saldırdığım, tehdit ve iftira ettiğim gibi asılsız iddialarda bulundu. Soruşturma sonucunda bunların asılsız olduğu ortaya çıktı. Ancak buna rağmen herhangi bir yaptırım olmadı. Ben bu ilgili şahsın asılsız iddialarından dolayı savcılığa suç duyurusunda bulundum.”

OdaTV.com