Dikkat ! Hastanelerde soygun var!

Dikkat ! Hastanelerde soygun var!
Güncelleme:

Özel hastanelerin SGK'lı vatandaşlardan aldığı fark ücretinde resmen bir soygun yaşanıyor. Vatandaş %200'e ulaşan farklar karşısında çaresiz.

Özel hastaneler artan sayıya ve kaliteye bağlı olarak vatandaşın tercihi haline geldi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneye muayene için giden sigortalı, normalde 12 lira katkı payı ödüyor. Ancak bazı hastaneler veznede daha çok katkı talep edebiliyor. Devlette muayene başına alınan katkı payı 6 lira. Özel hastaneler ayrıca SGK’nın ödediği tedavi ücretinin yüzde 200’ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor.

MUAYENE KATILIM PAYI

Bir örnek vermek gerekirse; kadın hastalıkları nedeniyle özel hastaneye giden bir hasta için SGK, 33.48 lira ödeme yapıyor. Hastane, bunun üstüne 66.96 liraya kadar ilave ücret talep edebiliyor. 12 lira katılım payı ise sabit ve muayene başına alınıyor. Başka bir örnek daha verelim: Yaşlılık hastalığıyla (Geriatri) devlet hastanesinde muayene olunduğunda 6 lira katılım payı kesiliyor. Özele gittiğinde ise 105 lira ödüyor. Bunun 60.48 lirası muayene farkı, 30.24 lirası SGK’nın hastaneye ödediği para, 12 lirası da katılım payı.

Artan maliyetler vatandaşı zorluyor. Hükümet, maliyetlerin yani katkı payı ile fark ücretlerinin azaltılmasını hedefliyor. TBMM plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan sağlık Bakanı Fahrettin Koca bu konuda şu açıklamayı yaptı:

“özel hastanelerde kanser vakalarında ve yoğun bakımlarda fark alınmasına son verildi. Bunun gibi sağlık hizmetlerinden alınan farkın azaltılması veya kaldırılması yönünde yapacağımız uygulamalar neticesinde sağlık hizmeti alırken vatandaşımızın cebinden çıkan harcamaları daha da aşağıya çekmeyi hedefliyoruz. sağlıkta memnuniyet hızla yükseliyor.”

Posta