Diyanet'ten skandal iddiaya yanıt

Diyanet'ten skandal iddiaya yanıt
Güncelleme:

Diyanet, Din İşleri Yüksek Kurulu Dini bilgilendirme Platformu resmi internet sitesinde gelen bir soru ve verilen cevapla ilgili yağan tepkilere yanıt verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı “Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu” resmi internet sitesine gelen bir soru ve yanıt iddiası büyük tepki çekmişti.

Diyanet'ten söz konusu iddiayla ilgili açıklama geldi. İddiaya tepki gösteren Diyanet, ifadelerin tahrif edildiğini duyurdu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bugün bazı internet sitelerinde Din İşleri Yüksek  Kurulu Başkanlığı Dini Bilgilendirme Platformu'na dayandırılarak verilen ifadeler  ve bu çerçevede metinde yer alan akıl ve ahlaktan yoksun görüşler Din İşleri  Yüksek Kurulumuza ve Başkanlığımıza isnat edilemez" ifadesi kullanıldı. 
 
Açıklamada, şunlar kaydedildi: 
 
"Elektronik ortamda türlü hile ve desiselerle, çeşitli kelime  oyunlarıyla, kendisini vatandaş yerine koyarak platforma soru sorup aldığı  cevapları da tahrif ederek, bunu Başkanlığımızı itibarsızlaştırmanın bir yöntemi  olarak kullanmak hiçbir akıl ve vicdan tarafından kabul edilemez.

2179815.jpg
 
BU SAPKIN, ÇARPIK YORUMLARIN...

Bazı medya kuruluşları tarafından bu tür sapkın, çarpık yorum ve  değerlendirmelerin bütün bir topluma Başkanlığımızın görüşü olarak takdim  edilmesi hiçbir ahlaki temelle ve duyarlılıkla ilişkilendirilemez. 

Söz konusu haberle ilgili olarak tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı  kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz." 

O İDDİA NEYDİ

İddialara göre  gelen soru, “Öz kızını öperken şehvet duymanın nikaha etkisi olur mu?” şeklindeydi. Tepkilerin ardından https://fetva.diyanet.gov.tr sitesinden bu soruya verilen yanıtın kaldırıldığı belirtiliyordu. Şu yanıtın verildiği iddia edilmişti:

“Babanın kendi öz kızını öperken şehvet duyması durumunda nikahının ne olacağı konusunda görüş ayrılığı vardır. Bazı mezheplere göre, babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikaha bir etkisi yoktur (bkz. İbn Rüşd, Bidayetü’l-Müctehid, Mısır 1975, II, 33; İbn Kudame, el-Muğni, VII, 486; İbn Cüzey, el-Kavaninü’l-Fıkhiyye, 138). Hanefilere göre ise; babanın, kızını şehvetle öpmesi, kızına şehvetle sarılması durumunda, kızın annesi bu babaya haram olur. Ancak bu tür sonuç doğuracak tutmanın, teni tenine değerek olması, ya da altının sıcaklığını iletecek kadar ince bir örtüden olması gerekir. Kalın elbisesinden tutarak, ya da vücuduna bakıp düşünerek şehvet duymak, bu tür bir haramlık oluşturmaz. Ayrıca kızın, 9 yaşından büyük olması gerekir. Şehvet duymanın işareti, erkeğin organında bir uyanma, uyanıksa uyanışının artması, kadının da kalbinin heyecanla çarpmasıdır (Merğinani, el-Hidaye, I, 192; Mevsıli, el-İhtiyar, III, 109).”