Diyanet’e kaçak kat çıktılar

Diyanet’e kaçak kat çıktılar
Güncelleme:

Mersin Müftülüğü’nün, imar planına aykırı şekilde külliye inşa ettiği ortaya çıktı.

Mersin Müftülüğü’nün Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte yaptırdığı külliye inşaatıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Külliyenin inşaatı bugünlerde “kaçak yapı” tartışmasıyla gündemde. Müftülüğün valilik binası yanında yaptırdığı cami ve külliye ile ilgili tartışmalar, 2021’de başladı.

BirGün'den Abidin Yağmur'un haberine göre, Mersin Müftülüğü, Yenişehir Belediye Meclisi’ne başvurarak, valilik binasının yanındaki adanın “resmi kurum” statüsünden “ibadet alanı” statüsüne alınmasını istedi. Müftülük, bu imar planı değişikliği yapılmadan alanda çalışmalara başladı ve inşaatı yükseltti. Yenişehir Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi söz konusu alanı “ibadet alanı” olarak işaretledi ve 0,90 yoğunluk, 4 kat yükseklik şartıyla inşaat izni verdi.

‘YOĞUNLUK ARTSIN’

Ancak külliye inşaatında, projede ve imar planında öngörülen yapı yoğunluğu ile kat sınırı aşıldı. Müftülük bunun üzerine bu yılın şubat ayında Yenişehir Belediye Meclisi’ne başvurdu. “Yapı yoğunluğunun 1,50, yüksekliğin ise beş kat olması için” düzenleme talep etti. Yenişehir Belediye Meclisi bu talebi reddetti fakat Mersin Müftülüğü, buna rağmen inşaata devam etti. Yapı yoğunluğunda “0,90 sınırı” aşılırken külliye inşaatının bir kısmı “kaçak” durumuna düşmüş oldu.

VAZGEÇMİYORLAR

İnşaatta ısrarını sürdüren müftülük, inşaattaki yoğunluk artışını durdurmak yerine, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne taşıdı. Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu, geçen cuma günü toplanarak, talebi görüştü. Komisyon, yapı yoğunluğunun 0,90’dan 1,50’ye çıkarılmasını “oybirliğiyle” kabul etti. Son sözü, 9 Ocak 2023’te Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi söyleyecek. Meclis, komisyon kararına uyarsa Mersin Müftülüğü’nün şu an kaçak durumda olan inşaatı, yasallık kazanacak. Eğer Meclis, komisyon raporuna uymaz ve talebi reddederse, külliye kaçak durumuna düşecek, genel iskan alamayacak.

(Kaynak)