Diyanet’in 4-6 Yaş Kuran kursları alarm veriyor

Diyanet’in 4-6 Yaş Kuran kursları alarm veriyor
Güncelleme:

Diyanet’in 4-6 Yaş Kuran Kursları’na ilişkin yapılan araştırmada, kursların pedagojik açıdan uygun olmadığı tespiti yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “4-6 Yaş Kuran Kursları”nı mercek altına alan akademik araştırmada, küçük yaştaki çocukların pedagojik eğitimi olmayan kadrosuz öğreticilere emanet edildiğine dikkat çekildi.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre araştırmada, “Diyanet’in programı dört yaşındaki çocuklara uygun değil” tespiti yapıldı.

İktidarın, “Dindar nesil” projesinin gözdesi 4-6 Yaş Kuran Kursları’na giden çocukların, Diyanet’in insafına terk edildiği ortaya çıktı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Samet Yağcı’nın kurs öğreticileriyle yaptığı görüşmelerle hazırlanan araştırma, Türkçeyi tam olarak öğrenmeden Arapça ile yüz yüze getirilen çocukları bekleyen tehlikeleri gün yüzüne çıkardı.

GÖÇ YOLDA DÜZÜLÜR

Araştırmada, kursların fiziki altyapı yetersizliği olduğunu belirten öğreticilerin itiraf niteliğindeki şu sözleri paylaşıldı:

“Öğrenim programları konusunda da gerekli altyapı hazırlanmamış. Dört yıl geçmesine rağmen materyal eksiği giderilemedi. Göç yolda düzülür mantığıyla hareket edildi. Küçük bir sınıf, dolaplar yok, masalar yok, öğretici ilk başta şaşkın bir şekilde işe başlıyor. Bunları kendimiz temin etmeye çalışıyoruz.”

TUVALETLER YETERSİZ

Kursların fiziki şartlarının yetersizliğinin altını çizen araştırmada, bazı kurslarda 30 çocuğa yalnızca bir tuvaletin düştüğü kaydedildi. Lavaboların çocuklara uygun olmadığı bildirildi. Ayrıca “Oyun alanımız çok küçük ve 20-30 çocuk aynı alanda oynamaya çalışıyor” ifadesi kullanıldı.

KADROSUZ ÖĞRETİCİLER

Araştırmada, kurslarda görev yapan öğreticilerin akademik yetersizliklerine de dikkat çekildi. Kurslarda, “Fahri hoca” adı altında kadrosuz öğreticilerin görev aldığı belirtilirken, bazı öğreticilerin kendisini “pedagojik anlamda yetersiz hissettiği” yönündeki itiraflarına da yer verildi. Uzaktan eğitim yoluyla üniversitelerden alınan sertifikaların yetersiz olduğunu söyleyen öğreticiler, öğretim sürecinde büyük problemler yaşadığının altını çizdi. Araştırmada eğitimcilerin, “Bize iyi eğitim verilmeliydi” özeleştirisine yer verildi.

DERNEKLERE İYİ GEÇİNMELİYİZ

Öğreticiler, Diyanet’in 4-6 Yaş Kuran Kursları’nı kaderlerine terk etmesi nedeniyle dernek adı altındaki yapıların kurslarda etkinliğini artırdığını söyledi. Araştırma çerçevesinde görüşülen bir öğretici, derneklerin “desteği” olmadan müftülüklerin bu “hizmeti” sürdüremeyeceğini savundu. Kurstaki masaların ve dolapların dernekler vasıtasıyla alındığını belirten öğretici, “Derneğe bağlı kalıyoruz. Bir şey yapılacaksa onları ikna etmeniz gerekiyor. Dernekle iyi geçinmeye mecburuz” diye konuştu.

Kursların güvenlik problemleri de araştırma sonuçlarına yansıdı. Bazı kursların güvenlik açıkları olduğunu ifade eden öğreticilerin, “Kursun ulaşımı rahat fakat çevresi itibarıyla eğitime uygun değil. Kursun yanında boş bir alan var. Uyuşturucu bağımlılarının uğrak yeri. Çocuklar uygunsuz şeyler görebiliyor” ifadeleri, sorunun büyüklüğüne işaret etti.

Birgün