Diyarbakır Hava Üssü'nün rütbesi söküldü

Diyarbakır Hava Üssü'nün rütbesi söküldü

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Ankara'yı bombalayan 6 uçağın kalktığı Diyarbakır Hava Üssü'nün rütbesi söküldü.

2014 yılında verilen 'Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı', Diyarkbakır'dan Eskişehir'e alındı. Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (BHHM) Komutanlığı'ndan Diyarbakır Valiliği'ne gönderilen yazıda, yazışmaların bundan sonra Diyarbakır'da kalan 8'inci Ana Jet üssü ile yapılması istendi. 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle üssün 2 komutanı soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetler içerisinde yer alan bir kesimin 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında Ankara'da TBMM başta olmak üzere bazı yerleri bombalayan 6 savaş uçağının kalkış yaptığı ve darbe soruşturması kapsamında iki komutanı Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilerek tutuklanan Diyarbakır'daki Hava Kuvvetleri Komutanlığının Hava Üssü'ndeki 'Komutan Yardımcılığı' ve 'BHHM Komutanlığ'ının alınarak Eskişehir'e taşındığı ortaya çıktı. Eskişehir'de bulunan Hava Kuvvetler Komutanlığı Komutan Yardımcılığı ve BHHM'leri Komutanlığından söz konusu yeniden yapılanma ile ilgili Diyarbakır Valiliği'ne yazı gönderildi. "Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Yardımcılığı' ve BHHM'leri Komutanı Korgeneral İsmail Güneykaya'nın imzasını taşıyan ve ilgili resmi kurumlara gönderilen yazıda şöyle denildi:

"2016 yılı Askeri Şura (YAŞ toplantısı) sonra Driyarbakır'da konuşlu olan Muh.Hv.Kv.K. ("Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı) Yardımcılığı ve BHHM'leri Komutanlığı Eskişehir'e konuşlanmış. Komutanlık bağlısı olan Adli Müşavirlik, Askeri Mahkeme, Askeri Savcılığı, 8'nci Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır) teşkilatına dahil olmuştur. Muh.Hv.Kv.K. Yardımcılığı ve BHHM'leri Komutanlığı konuş yerinin Diyarbakır Garnizon'undan Eskişehir Garnizonu'na taşınması ve teşkilatında oluşan bağlantı değişiklikleri nedeniyle Diyarbakır Garnizonuyla ilgili hususlarda yapılacak yazışmaların 8'n'nci Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır) gerçekleştirilmesini arz ve rica ederim."

6 UÇAK BOMBARDIMANA KATILMIŞ, 2 KOMUTANI TUTUKLANMIŞTI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara'yı bombalayan 6 savaş uçağının Diyarbakır'daki Hava Üssü'nden kalkış yaptığının belirlenmesinden sonra aralarında üssün 2 general komutanının olduğu 100'ün üzerinde asker tutulanmıştı. Darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan BHHM komutanı Tümgeneral Atilla Darendeli ve 8'inci Ana Jet üssü komutanı Tuğeneral Deniz Kartepe daha sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraç edilmişti. Darbe gecesi Özel Kuvvetler Komatanlığı'nı ele geçirmek isterken Astusay Ömer Halisdemir'in vurarak öldürdüğü darbeci General Semih Terzi de 15 Temmuz günü Silopi'den Diyarbakır'a gelmiş ve buradan hava üssünden 40 özel kuvvetçi asker ile Ankara'ya uçmuştu.

KOMUTANLIKLAR, 2 YIL ÖNCE VERİLMİŞTİ

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ana muharip unsurlarını tek bir komutanlık çatısı altında toplayan 'Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı' 5 Ağustos 2014 tarihinde Eskişehir'de oluşturulmuştu. Diyarbakır'da 2014 yılına kadar ismi '2'nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı' olan hava üssünde, hava harekatını tek bir merkezden yönetmek üzere 'Komutan Yardımcılığı' ve 'Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri Komutanlığı' oluşturulmuştu.

Türk Hava Kuvvetleri'nde darbe girişiminden sonra gerçekleştirilen yeniden yapılandırma ile Diyarbakır'da sadece 8'inci Ana Jet üssü kalmış oldu.

DHA