Diyarbakır’da Açlık Grevindeki Mahkumlar İçin Yürüyüş Düzenlendi

Diyarbakır’da Açlık Grevindeki Mahkumlar İçin Yürüyüş Düzenlendi

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde açlık grevine başlayan mahkumlara destek için, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan, cezaevine kadar yürüyüş yapıldı.

- Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde açlık grevine başlayan mahkumlara destek için, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır İl Başkanlığı’ndan, cezaevine kadar yürüyüş yapıldı.

Aralarında BDP Diyarbakır milletvekilleri Emine Ayna ile Nursel Aydoğan’ın da bulunduğu çok sayıda kişi, BDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde toplandı. Kalabalık daha sonra Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne kadar sloganlar atarak yürüdü. Polisin caddeleri kapatmamaları yönünde uyarılarda bulunduğu grup, kısa süreli tartışmanın ardından kaldırımdan yürümeyi kabul etti. E Tipi Cezaevi önüne gelen grup burada basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan 78’ler Derneği Üyesi Gani Alkan, Öcalan’ın, uyduruk 'koster bozuk' gerekçesiyle 15 aydır avukatla aile ziyaretlerine çıkarılmadığını söyledi. Siyasi tutukluların hiç istemedikleri halde bedenlerini ortaya koyduklarını belirten Alkan, 58 cezaevinde 680 üzerinde siyasi tutuklunun açlık grevindeki 44. gününe girdiğini, tutuklular için bayrama değil ölüme bir gün daha yaklaşıldığı gün olduğunu ifade etti. Daha sonra konuşan BDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan ise, açlık grevindeki mahkumların taleplerinin karşılanmaması durumunda giderek artan sayıda grevlere katılım olacağını söyledi. Cezaevlerindeki 10 bine yakın siyasi tutsakların, bir gün, siyasi talepleri için bedenlerini ölüme yatıracağını aktaran Aydoğan, “Cezaevlerindeki tutsakların yaptıkları süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri özünde barış için yapılan açlık grevleridir. Kürt sorunu çözülmezse bu ülkeye barış gelmezse çatışmalar giderek yükselir ölümler artmaya devam ederse Türkiye’deki halkların bir arada yaşaması giderek güçlenecektir. Türkiye’deki demokratik kamuoyunun süre gelen açlık grevleri ile ilgili yaptığı eylem ve etkinlikler nihayet 43. güne geldiğinde Adalet Bakanlığı, AK Parti hükümeti tarafından duyulmuş, dün AK Parti hükümetinin Adalet Bakanı Sincan Cezaevi’ndeki açlık grevindeki tutsaklarla açlık grevine yönelik bir görüşme gerçekleştirmiştir. Görüşme sonrası yaptığı açıklamalar bizce yeterli değildir. Bize göre açlık grevindeki tutsakların açlık grevini bırakması için yeterli değildir. şu andaki aşamada Adalet Bakanlığı’nın bu girişiminin devam etmesi gerektiğini çözüm için diyalogun esas ve şart olduğunu bir adım atılması içinde bir çaba, çalışma ve cesaret içerisinde bulunması gerektiğini ifade ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından grup beş dakikalık oturma eylemi düzenledi. Eylemin ardından kalabalık sessizce dağıldı.

Kaynak: DHA