Doğal Afetler Ve Çağdaş Uygarlığın Küresel Problemleri-geocataclysm 2011 Dünya Forumu

Doğal Afetler Ve Çağdaş Uygarlığın Küresel Problemleri-geocataclysm 2011 Dünya Forumu

"Doğal Afetler ve Çağdaş Uygarlığın Küresel Problemleri -GEOCATACLYSM 2011 Dünya Forumu" 19-21 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti.

"Doğal Afetler ve Çağdaş Uygarlığın Küresel Problemleri -GEOCATACLYSM 2011 Dünya Forumu" 19-21 Eylül tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti.

Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen foruma 40'tan fazla ülkenin bilim adamları katıldı. Kongre sırasında gerçekleşen yeni teknolojilerle ilgili sergide Halberg Kronobioloji Merkezi Onursal Başkanı Franz Halberg ve Rusya Bilimsel Akademisi Profesörü Viktor Hain'in çalışmaları sergilendi. Sergide yeni teknoloji ürünleri; Deprem Ön Tespiti İstasyonu ATROPATENA CRYSTAL (Kh11), yeni depreme karşı dayanıklı inşaat teknolojisi "Dancing Building Technology", insanları doğal afetlere hazırlanması ve

eğitmesi amacıyla kurulmuş ArkNow.net sosyal paylaşım sitesi, doğal afetlerden oluşan strese karşı insan vücudunun dayanırlığını artıran doğal zeolit ürünleri sergilendi.

Kongrede 'Deprem Ön Tespiti' özel oturumu; yer bilimleri; kozmos-dünya; biokos ve kronobioloji; sağlık; inşaat; iktisat, maliye ve uluslararası ilişkiler; olağanüstü olaylar koordinasyonu; ekoloji ve çevre korunması oturumları yapıldı. Kongrede doğal afetler sonrasında insan vücudunda olumsuz etkilerin azaltılması, güneş aktivitesinin ve kozmik faktörlerin insan sağlığına ve biyoloji ritimlere etkisi, olağanüstü olaylar esnasında iktisat ve uluslararası ilişkiler, olağanüstü olayların koordinasyonu ve

diğer konularda 200'den fazla sunum yapıldı.

Rusya Bilimsel Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nkolay Laverov, doğal afetler sonucunda oluşan iktisadi zararlar hakkında, Kongre Başkanı Prof. Dr. Echin Khalilov ise Pakistan, Endonezya, Ukrayna, Türkiye ve Azerbaycan ülkelerin katılımıyla oluşan Deprem Ön tespiti Ağı ve bu ağda kullanılan Atropatena cihazı hakkında bilgi verdi.

Endonezya, Pakistan, Azerbaycan ve Türkiye'de kurulmuş olan deprem ön tespiti istasyonlarından oluşan ağ sayesinde Japonya 11 Mart 2011 tarihinde oluşan depremin ön tespitini 3 gün önceden kayıt edilmişti.

Pakistan Bilimsel Akademisi Başkanı, İslam İşbirliği Teşkilatının COMTECH biriminin Genel Koordinatörü Prof. Dr. Atta - ur - Rahman sunumunda doğal afetlere hazırlık eğitiminin verilmesinin önemini vurguladı. Uluslararası Bilimsel Akademi Başkanı Prof. Wler Kofler ise, Avrupa ve Asya ülkelerinin bilim adamlarının işbirliğinin artırılması konusunda bilgi verdi.

Prof. Dr. Franz Halberg Suudi Arabistan, Japonya, İtalya, Rusya ve diğer ülkelerin bilim adamlarıyla birlikte yapmış olduğu araştırmada kozmik faktörlerin insan vücuduna etkisi ve biyoloji ritimler hakkına bilgi verdi. Tamila Khalilva ve Tatayana Novoselova başkanlığı altında Rusya ve Azerbaycan bilim adamları tarafından oluşan bilimsel çalışmada zeolit doğal mineralin olağanüstü durumlarda insan vücudu üzerinde negatif etkinin azaltılması konusunda bilgi verildi.

Yeditepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çengiz Toklu'nun başkanlığındaki "İnşaat" oturumunda yeni deprem dayanıklı teknolojiler hakkında bilgi verildi. Çek Cumhuriyetinden Dr. Pavel Kalenda tarafından yapılan sunumda Prof. Dr. Echin Khalilov ile birlikte deprem ön tespiti ile ilgili yapılmış çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Kongre katılımcıları Dünya'da küresel jeofizik ve jeolojik değişimlerin artışı, Dünya'da doğal afetlerin şiddeti ve sayının artışı insanoğluna ve çağdaş uygarlığa yarattığı tehlike hakkına bilgi verdi. Katılımcılar tarafından doğal afetlerden en çok zarar gören gelişmekte olan ülkelere yönelik özel programların geliştirilmesi önemi konusunda vurgulama yapıldı.

KONGREDE ALINAN KARARLAR

Kongre katılımcıları tarafından verilen şu kararlar alındı:

"- Dünya Forumunun önergesini Birleşmiş Milletler Genel Sekreterine, UNESCO, Avrupa Komisyonuna, Ülke Başkanlarına, tüm Devlet Parlamento ve Başkanlarna gönderilmesi kararı.

- Doğal Afetler ve Çağdaş Uygarlığın Küresel Problemleri Üçüncü Dünya Forumunun tarihinin ve yerin belirlenmesi -Rusya, Moskova, 2014.

- Dünya Forumu Başkanı Prof. Dr. Echin Khalilova Uluslararası Jeoloji Kuruluna ve Uluslararası Bilimsel Kuruluna Dünya Forumunun bu kurumlara entegre olunmasında müracaatta bulunması görevi verildi."

Dünya forumu heyeti şu isimlerden oluştu:

"- Prof. Dr. Franz Halberg - Kongre Onursal Başkanı, Halberg kronobioloji merkezi onursal başkanı (Univrsity of Minnesota, Minneapolis, ABD)

- Prof. Dr. Nikolay Laverov- Kongre Onursal Eşbakanı, Rusya Bilimsel Akademisi Başkan Yardımcısı (Moskova, Rusya)

- Prof. Dr. Walter Koffler - Kongre Onursal Eşbaşkanı, Uluslararası Bilimsel Akademisi Başkanı (Innsburk, Avusturya)

- Prof. Dr. Elchin Khalilov - Kongre Başkanı, Uluslararası Jeoloji ve Çevre Küresel Değişimleri Kurulu IC-GEOCHANGE Başkanı (Münih, Almanya)

- Prof. Dr. Atta-ur-Raman; Kongre eşbaşkanı, Kongre bilimsel kurulu eşbaşkanı, Pakistan Bilimsel Akademisi Başkanı, İslam İşbirliği Teşkilatının COMTECH biriminin Genel Koorinatörü (İslambad, Pakistan)

- Prof. Dr. Ahmet Bulut - Kongre eşbaşkanı, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı (Samsun, Türkiye)

- Prof. Dr. Vitaliy Starostenko - Kongre Bilimsel Kurulu Başkanı, Ukrayna Bilimsel Akademisi Jeofizik Enstitüsü Başkanı (Kiyv, Ukrayna).

- Prof. Dr. Cengiz Toklu - Kongre Bilimsel Kurulu eşbaşkanı, Yeditepe Üniversitesi Sivil İnşaat Bölümü Başkanı (İstanbul, Türkiye)"