Doktorun Ölümüne Neden Olan Sürücülere Hapis Cezası

Doktorun Ölümüne Neden Olan Sürücülere Hapis Cezası

İZMİR'de, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli doktor 28 yaşındaki Kemal Başdaş'a çarpıp ölümüne...

İZMİR'de, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli doktor 28 yaşındaki Kemal Başdaş'a çarpıp ölümüne neden oldukları iddiasıyla yargılanan sürücüler Adem Akpınar 3 yıl 4 ay, Ömer Okudurlar 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kaza, geçen 22 Aralık'ta Vali Kazım Dirik Caddesi ile Halit Ziya Bulvarı kavşağında meydana geldi. Bir bankanın bölge müdürünün şoförü 28 yaşındaki Ömer Okudurlar yönetimindeki 34 JV 5303 plakalı otomobille, kavşakta, 25 yaşındaki Adem Akpınar yönetimindeki 35 DK 640 plakalı otomobile çarptı. Kontrolden çıkan Akpınar'ın yönetimindeki araç, bu sırada kaldırımda bekleyen Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2.5 yıldır görev yapan Dr. Kemal Başdaş'a çarptı. Ağır yaralanan Başdaş ile araç içerisinde sıkışan sürücü Ömer Okudurlar hastaneye kaldırıldı. Dr. Başdaş, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Sürücülerden Adem Akpınar tutuklanırken, Ömer Okudurlar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı Kadir Bakırcı, bilirkişi raporuna göre sürücülerden Adem Akpınar'ın "asli', Ömer Okudurlar'ın ise "tali" kusurlu olduğunu belirtip, sanıklar hakkında "Taksirle ölüme neden olma ve yaralama" suçu nedeniyle 3 ila 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaları için ağır ceza mahkemesinde dava açtı. Adem Akpınar, dava aşamasında tahliye edildi.

İzmir 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Adem Akpınar, Ömer Okudurlar, avukatları Berna Ayaz Akbaba, Aydın Kaan Karasakal, ölen doktorun kardeşleri Abdülsamet Başdaş ve Rıfat Başdaş ile avukatları Sinan Şahin katıldı. Dr. Kemal Başdaş'ın meslektaşları da duruşmaya beyaz önlükleri ile gelip takip etti. Savunma yapan sanıklardan Adem Akpınar, "Olay günü aracımla seyir halende gidiyordum. Hızım saatte 20-30 kilometreydi. Dört yol ağzına geldiğimde sağ tarafa park etmiş araçlar vardı. Gelen araçları bu park eden araçlar nedeniyle göremiyordum. Kavşağa geldiğimde yavaşladım. Kontrolsüz kavşaktı, trafik ışığı yoktu. Benim gidiş yönüme göre sağ tarafımdan diğer sanığın kullandığı aracın orta kısmına çarptım. Her iki araç da savruldu, daha sonrasını hatırlamıyorum. Ben hızlı değildim, diğer araç hızlı geliyordu. Aracımdan indiğimde, ölen kişi kişi benim aracın ön tarafında yatıyordu. Fren yaptım, ama frenin etkisi olmadı. Çünkü zaman aralığı çok kısaydı" dedi, beraatini istedi.

Diğer sanık Ömer Okudurlar ise "Gittiğim yol çift şeritliydi. Hızım saatte 30-40 kilometreydi. Kavşağa yaklaşınca hızımı düşürdüm. Cadde her zaman kullandığım bir yoldur. Sol tarafımın tek yön olduğunu biliyorum. O tarafımı kontrol ettim. Gelen bir araç görmedim. Yoluma devam ettim. Kavşağı bitirmek üzereyken, sol taraftan gelen araç benim aracıma çarptı. Çarpmanın etkisiyle sağa doğru savruldum ve yaralandım. Aracımın içinde sıkıştım. İtfaiyenin gelip beni çıkardığını hatırlıyorum, daha sonrasını hatırlamıyorum. Beraatimi istiyorum" diye konuştu. Sanıkların avukatları da beraatlerine karar verilmesi talebinde bulundu.

Hamdi Çiftçi başkanlığındaki mahkeme heyeti, sanık Adem Akpınar'ı 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıp 1 yıl süreyle ehliyetine el konulmasına karar verdi. Ömer Okudurlar'a ise 1 yıl 8 ay hapis cezası verilip, bu ceza 12 bin 100 lira paraya çevrildi ve ertelemedi. Ayrıca Okudurlar'ın ehliyetine de 3 ay süreyle el konulmasına karar verildi.

FOTOĞRAFLI