Dolar, Euro, Sterlin, altın ve gümüş... Piyasalar uçuşa geçti!

Dolar, Euro, Sterlin, altın ve gümüş... Piyasalar uçuşa geçti!
Güncelleme:

Cumhuriyet tarihinin rekorlarını üst üste kıran, dolar, euro ve altın yeni haftaya da kritik sınırda başladı. İşte dolar, euro, sterlin, altın, gümüş ve kripto paralarda son durum...

Ağustos ayı sonuna doğru hareketlenen ve son 1 ayda Türk Lirası'na karşı rekor üstüne rekor kıran piyasalarda korkutan yükseliş sürüyor.

Merkez Bankası satış yönünden müdahale etse de özellikle doların ateşi dinmiyor.

Keskin değer kayıplarının ardından geçen hafta 14 seviyesini gören ve Merkez Bankası’nın doğrudan müdahale ettiği dolar/TL, yeni haftaya 13,80’li seviyelerden başlarken, faizde negatif getiri nedeniyle TL üzerindeki baskı devam ediyor.

Piyasalar yeni haftaya da kritik sınırın üstünde başladı.

Altın fiyatları, cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin altında kalmasıyla yükselirken, altın yatırımcıları değerli metalin Omikron'un ekonomiler üzerinde yarattığı tehditten nasıl etkilenebileceğine odaklandı.

 Gram altın ise küresel altın fiyatlarının toparlanması ve dolar/TL ’deki yüksek seviyelerle 793 TL'ye yükselerek rekor tazeledi.

Dolar, Euro ve Sterlin

Dolar 13,80, Euro 15,61 Sterlin ise 18,31 TL'den işlem görüyor.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 13,7950 lira, avronun satış fiyatı ise 15,5680 lira olmuştu.

Altın ve Gümüş

Onsu 1.784 dolardan fiyatlanan altında, gram altın 784/792, çeyrek altın 1.272/1.301, Cumhuriyet altını ise 5.235/5.299 TL alış satış fiyatıyla fiyatlanıyor.

Gümüş 9,90 TL seviyesinde.

Bitcoin ve Ethereum

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin 49 bin 39 dolardan, Ethereum ise 4 bin 173 dolardan fiyatlanıyor.

PİYASALARIN GÖZÜ BU VERİLERDE

Yurt içi veri gündeminin yoğun olmadığı haftada yarın kasım ayı Hazine nakit dengesi, cuma günü MB piyasa katılımcıları anketi ve ekim ayı işsizlik verileri yayımlanacak.

Yurt dışında ise cuma günü yayınlanacak olan ve ABD’de faizlerin öngörülenden daha erken artırılacağı beklentilerini şekillendirecek olan enflasyon verisi izlenecek.

KASIM 2021 ENFLASYONU

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kasım ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 17,71, yurt içi üretici fiyatları yüzde 38,94 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 3,51, Yİ-ÜFE yüzde 9,99 artış kaydetti.

TÜFE, kasımda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 19,82, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 21,31 yükseldi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2020'ye göre yüzde 51,06, geçen yılın kasım ayına kıyasla yüzde 54,62 artış gösterdi.

 OMİCRON VE FED ETKİSİ

Enflasyonun küresel çapta artması politika yapıcıları harekete geçirirken ‘Fed’in geçici enflasyon’ tezini terk ederek faiz artırımını öne alacağı sinyali altın fiyatlarını aşağı yönlü baskılarken Omicron varyantının yarattığı belirsizlik ise ters yönlü baskı uyguluyor. Ayrıca Avrupa’da corona virüsü vakalarının yükselmesi ve pek çok ülkenin kısıtlamalara başlaması da ekonomiye dair endişeleri artırıyor.