Dolar, Euro ve altın Erdoğan'ı dinlemedi! Kritik sınır da aşıldı

Dolar, Euro ve altın Erdoğan'ı dinlemedi! Kritik sınır da aşıldı
Güncelleme:

Hafta başından bu yana yükselişini sürdüren piyasalarda Dolar 8,03 TL'den, Euro 9,48 TL'den, Sterlin ise 11,09 TL'den işlem görüyor. Gram altın 445 TL'den fiyatlanırken, gümüş de 6,47 TL seviyesinde. Bitcoin de 52 bin 732 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,95 lira, avronun satış fiyatı ise 9,40 lira olmuştu. Dolar/TL, haftanın son işlem gününe yükselişle başlamasının ardından 8,01 seviyesine yükseldi.

Hafta başından bu yana yükselişini sürdüren piyasalarda Dolar 8,03 TL'den, Euro 9,48 TL'den, Sterlin ise 11,09 TL'den işlem görüyor. Gram altın 445 TL'den fiyatlanırken, gümüş de 6,47 TL seviyesinde. Bitcoin de 52 bin 732 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Onsu 1.726 dolardan fiyatlanan altında, gram altın 441/445, çeyrek altın 716/731, yarım altın 1.431/1.463, Cumhuriyet altını ise 2.943/2.979 TL alış satış fiyatıyla işlem görüyor.

Yabancı yatırımcıların Türk varlıklarını Pazartesi ve Salı günü azaltması sırasında oluşan döviz talebi, lokallerin döviz satışlarıyla bir süre dengelendi. Piyasalardaki sert kayıplar yerini oldukça sınırlı kazançlara bırakırken dolar/TL 7.90-8.00 aralığında seyrediyordu ancak bugün 8’in üstünü gördü.

BORSA'DA ÜST ÜSTE 4 GÜN YUKARI ADIM KARARI

Borsa İstanbul, Salı, Çarşamba ve Perşembe günü uygulanan BIST 50 endeksinde yer alan paylarda açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının bugün de uygulanmasına karar verdi.

YENİ KABİNE BEKLENİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabinede revizyon yapıp yapmayacağı ekonomi politikalarında nasıl bir değişim olacağını anlamak için yakından takip edilmeye devam ediyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’ın “Cumhurbaşkanı yeni bir düzenlemeye gidecektir” ifadesinin ardından yatırımcılar kısa sürede bir kabine revizyonu bekliyor.

KAMU BANKALARINDA GÖREV DEĞİŞİMİ

Kamu Bankaları Genel Kurulu tamamlandı. Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'ne Alpaslan Çakar getirildi.

Halkbankası Genel Müdürü Osman Arslan göreve devam ediyor.

Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih görevine devam ediyor.

Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'ne ise Alpaslan Çakar getirildi.

YABANCILAR ÇIKIŞ YAPTI

Yabancı yatırımcılar TCMB başkan değişimiyle zor ve yeni kazanılmaya başlanan kredibiliteye zarar gelmesiyle birlikte TL varlıklardaki paylarını sert azalttılar.

Piyasalarda Pazartesi ve Salı günü yaşanan sert satışlar Çarşamba günü itibarıyla durdu. Borsa dün yüzde 1.5 gerilerken, bir haftalık düşüş yüzde 9 oldu. İhracatçı sanayi şirketlerinin hisseleri denge kazanırken, banka hisselerinden çıkış sürdü.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise yüzde 14 seviyesinden başlayan yükseliş yüzde 19’u aştıktan sonra durdu ve yüzde 18.2 seviyesine geriledi. CDS 315 seviyesinden 475 baz puana kadar yükseldikten sonra dün 453/463 puandan kapandı.

Reel Kesim Güven Endeksi yükseldi

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından mart ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.

Buna göre, RKGE martta bir önceki aya kıyasla 1,5 puan artarak 110,8 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 1,5 puan artışla 110,2'ye çıktı.

 

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı görevi bıraktı

Türkiye Bankalar Birliği'nden Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 20 Nisan 2011 tarihinden itibaren sürdüren Hüseyin Aydın'a ilişkin açıklama geldi. Açıklamada, Aydın'ın 26 Mart 2021 tarihinde Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü görevini devrettiği için, Türkiye Bankalar Birliği'ndeki görevinin de tamamlandığı belirtildi.

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor

 Küresel piyasalarda, makroekonomik veriler ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında aşılama çalışmalarında sağlanan ilerlemenin ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri hafiflemesi ile pozitif bir seyir izleniyor.

Dün açıklanan verilere göre ABD ekonomisinin 2020'nin dördüncü çeyreğinde kaydettiği büyüme yüzde 4,1'den yüzde 4,3'e revize edildi. İşsizlik maaşı başvuruları da 20 Mart ile biten haftada piyasa beklentilerinin üzerinde azalış göstererek 684 bine indi ve son 1 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Analistler, önceki gün Avrupa'da açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi verilerindeki toparlanmanın ardından dün ABD'de açıklanan verilerin de ekonomik aktiviteye ilişkin endişeleri hafiflettiğini bildirdi. ABD'de işsizlik başvurularındaki azalışın, iş gücü piyasasındaki toparlanmanın işaretçisi olduğunu kaydeden analistler, 1,9 trilyon dolarlık ekonomik destek paketi ve aşılama çalışmalarının etkisiyle verilerdeki pozitif seyrin devam edebileceğini söyledi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında alıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,62, S&P 500 endeksi yüzde 0,52 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,12 değer kazandı.

Öte yandan dün Amerikan Ulusal Halk Radyosuna (NPR) röportaj veren ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomi toparlandıkça ve bankanın hedeflerine doğru önemli ölçüde ilerleme kaydedildikçe tahvil alımlarını azaltacaklarını belirtti. Bunun uzun vadede faiz oranlarını yükseltmelerini de sağlayacağına işaret eden Powell, politika değişikliğine ilişkin sürecin mümkün olduğunca "kademeli" ve "şeffaflıkla" gerçekleşeceğinin altını çizdi.

Dün akşam Fed'den yapılan açıklamada ise, bankaların hisse geri alımı ve temettü ödemeleri yapmalarına yönelik uygulanan kısıtlamaların, stres testinin sonuçlarına göre "çoğu firma" için 30 Haziran'da kaldırılacağı bildirildi.

Açıklamalar ve verilerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,62-1,64 bandında yatay seyretti.

Avrupa borsalarında, Kovid-19 salgınında vaka sayısındaki artış ve bazı ülkelerin tedbirleri sıkılaştırmasına karşın dün sınırlı da olsa pozitif bir seyir izlendi, İngiltere borsası ise negatif ayrıştı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,09, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,08 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,04 değer kazanırken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,57 düşüş kaydetti.

Bugün Japonya'da açıklanan mart ayı çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi yüzde 0,1 gerileyerek, yüzde 0,2 düşüş yönündeki tahminlerin üzerinde kaldı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,5, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1 değer kazandı.

Yurt içinde, dün tepki alımlarının gücünü koruyamaması ile düşüşe geçen BIST 100 endeksi, yüzde 1,38 değer kaybederek günü 1.394,36 puandan tamamladı. Dün yüzde 0,2 artışla 7,9504'ten kapanış yapan dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,9540 seviyesinde işlem görüyor.

BIST 100 endeksinin düşüşünde banka hisselerinde yoğunlaşan satışların etkili olduğu görüldü. Bankacılık endeksi dün de yüzde 2,19 gerilerken, haftalık değer kaybı yüzde 17'yi aştı.

Analistler, bugün yurt içinde reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı ve sektörel güven endeksleri, yurt dışında ise ABD'de kişisel gelir ve harcamalar ile Almanya'da Ifo endekslerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.465 seviyesinin direnç, 1.340 puanın destek konumuna gelebileceğini kaydetti.