Dolar, Euro ve Altın ''nerede kalmıştık'' deyip zirveye demirledi

Dolar, Euro ve Altın ''nerede kalmıştık'' deyip zirveye demirledi
Güncelleme:

Bir türlü ateşi dinmeyen piyasalar yeni haftaya da yükselişle başladı. Dolar, euro, sterlin ve altın yeni haftada da zirvede.

Türk lirasının değer kaybı ile piyasalardaki hareketlilik sürüyor. Türk Lirası karşısındaki edeğer artışını sürdüren piyasalar yeni haftaya da yükselişle başladı. Türk lirasının gelişmekte olan ülke para birimleri arasında performansı zayıflarken CDS primi de 407,49 puana geldi.  Bu hafta iç piyasada nisan ayı işsizlik verileri, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak.

DÖVİZ

ABD tahvilleri ve dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketlerin etkisiyle tarihi zirveyi gören Dolar 8,60 TL'den, Euro 10,47 TL'den, Sterlin ise 12,17 TL'den işlem görüyor. Dolar endeksi 90,12, ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,57, Türkiye'de 10 yıllık tahvil getirisi 18,86 düzeyinde seyrediyor.

 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kayıtlarında 3 Haziran 2020’de dolar kuru 6,73 seviyesindeydi. Bir yılda kurdaki artış yüzde 30’a yaklaştı.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8,6720 lira, avronun satış fiyatı ise 10,5580 lira olmuştu.

Dolar endeksi, cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin, iş gücü piyasasında iyileşmenin sürdüğünü göstermesine karşın beklentilerin altında kalmasının ardından 90,6 seviyelerinden 90 sınırına kadar geriledi. Yeni haftaya ise sınırlı da olsa yükselişle başlayan dolar endeksi, şu dakikalarda yüzde 0,1'lik artışla 90,2 seviyesinde bulunuyor.

Analistler, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın daha yüksek bir faiz seviyesinin hem ABD Merkez Bankası (Fed) hem de toplumun faydasına olacağını söylemesinin dolar endeksini desteklediğini, ancak bu etkinin çok güçlü olmadığını ifade etti.

Bugün veri takviminin sakin olduğunu aktaran analistler, dolar endeksinin 90 kritik eşiğinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda 90,6 direncinin gündeme gelebileceğini söyledi.

GÜMÜŞ/ALTIN

Gümüş 7,64 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.884 dolar olan altında, gram altın 517/521, çeyrek altın 838/855, Cumhuriyet altını ise 3.449/3.485 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

BİTCOİN/ETHERİUM

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nin, Florida'da düzenlenen bir Bitcoin konferansında, en büyük kripto para birimini ülkesinde yasal para birimi yapacaklarını açıklamasına karşın, 35,000 - 37,000 dolar bandında hareket ediyor. Kripto para piyasasında ise Bitcoin, 36 bin 119 dolar, Etherium ise 2 bin 757 dolar seviyesinden fiyatlanıyor.

Bu gelişmelerle tüm piyasalarda toplam hacim 1.0 trilyon 671 milyar dolar ile 1.5 trilyon doların üzerindeki konumunu korudu. Kripto para piyasalarında toplam hacim ilk kez;

- 7 Ocak'ta 1.0 trilyon dolar, 

- 15 Şubat'ta 1.5 trilyon dolar,

- 10 Nisan'da 2.0 trilyon dolar, 

- 7 Mayıs'ta 2.5 trilyon dolar sınırını aşmıştı.

TL İÇİN ÇARPICI ANALİZ: ''ERDOĞAN'IN BAŞ DÖNDÜREN POLİTİKALARININ KURBANI OLDU''

Tuğçe Özsoy ve Selçuk Gökoluk'un Bloomberg'te yayımlanan, "En iyiden en kötüye: Yatırımcılar Türkiye piyasalarında kaygılanıyor" başlıklı makalede para biriminin, enflasyonun yüzde 17'de kalmasına rağmen karar mercilerinin faiz oranlarını düşürmeleri için baskı yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın baş döndürücü politikalarının kurbanı olduğunun altı çizildi.

BITCOIN İÇİN HEYECANLANDIRAN AÇIKLAMA

Bitcoin'i ülkesinde yasal para birimi haline getireceğini söyleyen El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, "Önümüzdeki hafta bizzat Bitcoin’i El Salvador’da yasal ve dolaşımdaki para birimi haline getirecek bir yasa tasarısını Kongre’ye göndereceğim. Kısa vadede bu kararın ülkenin istihdamına olumlu etki edeceğini ve binlerce kişiye finansal erişimi sağlayacağını düşünüyorum" dedi.