Piyasalar tatil dinlemedi! Dolar ve altın uçuyor!

Piyasalar tatil dinlemedi! Dolar ve altın uçuyor!
Güncelleme:

Dolar, Euro ve altın Türk Lirası karşısındaki yükselişini sürdürüyor. Türkiye'de piyasalar 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle tatil olsa da uluslararası piyasalardaki rakamlara bakıldığında acı tablo gözler önüne seriliyor. İşte dolar, euro, sterlin, altın, gümüş ve kripto para piyasalarında son durum...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali öncesinde piyasalarda Merkez Bankası (TCMB) müdahalelerinin ve kur korumalı mevduatın desteğiyle başlayan yatay seyir bozuldu.

Dolar/TL 10 gün öncesine kadar 14,5-15 arasında 2 ay boyunca yatay bir seyir izlemişti. Ancak küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlenmesiyle birlikte döviz ve emtia Türk Lirası karşısında yükselişe geçti ve sürdürüyor. Türk lirası ay başından bu yana yüzde 7,5 değer kaybetti.

Merkez Bankası’nın 13 Mayıs itibarıyla eksi 62 milyar dolar seviyesine kadar gerileyen negatif rezervleri ile kuru ne kadar süre daha savunulabileceği tam olarak kestirilemiyor. Türk Lirası’nın dolar karşısındaki bu yılki kaybı yüzde 17’ye ulaşırken, erimenin yüzde 8’i küresel piyasalarda faiz artışları kaynaklı resesyon endişesi ve satış baskısının kuvvetlendiği son iki haftada gerçekleşti.

Türkiye'de bugün piyasalar 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle tatil olsa da uluslararası piyasalardaki son durum şöyle:

Dolar, Euro ve Sterlin

Dolar 15,97 TL'den, Euro 16,79 TL'den, Sterlin 19,84 TL'den işlem görüyor.

Altın ve gümüş

Ons altın 1.830 Dolar'dan, Gram altın 938/939 TL'den, Çeyrek altın 1.509/1.510 TL'den Cumhuriyet altını ise 6.212/6.213 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor. 

Gümüş ise 11,15 TL'den fiyatlanıyor.

Kripto paralar
 

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin 29 bin 441 dolar, Ethereum ise bin 959 dolardan işlem görüyor.  

Analistler, yükselen enflasyonla mücadele için para politikası sıkılaşmasının ve likiditenin azalmasının yatırımcıları küresel piyasalarda riskli varlıklardan uzaklaştırdığını belirtti.