Dolar, Euro ve altın yeni bir rekora koşuyor: ''Eyvah'' dedirten sınır aşıldı

Dolar, Euro ve altın yeni bir rekora koşuyor: ''Eyvah'' dedirten sınır aşıldı
Güncelleme:

Türk Lirası karşısındaki yükselişini sürdüren piyasalar yeni bir rekorun sınırına geldi. İşte dolar, euro, altın, gümüş ve kripto para piyasalarında son duurm.

Piyasalarda dövizde ve emtiada yükseliş devam ederken Türk Lirası'ndaki değer kaybı büyüyor. Türk Lirası karşısındaki değer artışını sürdüren piyasalar yeni bir rekora koşuyor.

Türk lirasının gelişmekte olan ülke para birimleri arasında performansı zayıflarken CDS primi de 407,49 puana geldi. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 1,56, Türkiye'de 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 18,89 düzeyinde seyrediyor.

 DÖVİZ

Dolar 8,59 TL'den, Euro 10,48 TL'den, Sterlin ise 12,17 TL'den işlem görüyor.  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası kayıtlarında 3 Haziran 2020’de dolar kuru 6,73 seviyesindeydi.

GÜMÜŞ/ALTIN

Gümüş 7,68 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.893 dolar olan altında, gram altın 519/523, çeyrek altın 841/859, Cumhuriyet altını ise 3.462/3.498 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

KRİPTO PARA PİYASALARI

Kripto para piyasasında ise Bitcoin, 31 bin 842 dolar, Etherium ise 2 bin 391 dolar seviyesinden fiyatlanıyor.

Toplam piyasa hacmi de 1.49 trilyon dolar ile yeniden 1.5 trilyon doların altına geriledi.

20 Mayıs tarihinde ABD Hazine Bakanlığı vergi uyumluluğu planına kripto paralarla yapılan ödemeleri de dahil etti ve 10 bin doların üzerindeki kripto para transferlerinin Vergi Dairesine bildirilmesini talep edeceğini duyurdu. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası da kripto para birimlerinin finansal istikrar için oluşturduğu risklere dikkat çekerek kripto paraların tehlikelerine dikkat çekti.

Kripto para transferlerine neden yasaklar geliyor?

Çin’in Ulusal İnternet Finansman Birliği, Bankacılık Birliği ve Ödeme ve Takas Platformu ortak bir yazılı açıklama yaparak kripto paralarda yaşanan çok sert düşüş ve yükselişlerin spekülatif kripto işlemlerini artırdığını belirtti. Bu açıklamaya göre varlık güvenliği kripto para işlemleri ile tehlike altına giriyor, sonuç olarak da iktisadi ve finansal düzen aksıyor. Geriye dönüp bakıldığında Çin’in bu endişeleri Bitcoin’in çok fazla değer kazandığı ve popüler olmaya başladığı 2017 yılında da taşıdığı görülüyor. Yani Çin’in Bitcoin’e karşı olan pozisyonu son beş yılda değişmiş değil. Çin otoriteleri en başından beri kontrol edilmeyen kripto para piyasalarının kara para aklama, uyuşturucu ticareti, kaçakçılık ve yasadışı faaliyetlerde kullanılan araçlar olabileceği konusunda halkı uyarmaya devam etmişti. Çin Bitcoin’e ve arkasındaki blok zinciri teknolojisine prensipte karşı olmadığını, ancak devletin yönetebileceği bir kripto piyasa oluşturmak istediğini her zaman belirtmişti.

2021 yılı Mayıs ayında Çin, ABD, İran ve Tesla’dan gelen açıklamalar kripto para piyasalarında büyük değer kaybı ve daralma yaşanmasına neden oldu. Bitcoin fiyatlarında yaşanan bu volatilite, yani herhangi bir açıklamaya bağlı olarak fiyatlarda çok yüksek düşüş ve yükselişler olması kripto paralara olan güvensizliğin ve onlara karşı alınan devlet tedbirlerinin temel sebebi olarak yorumlanmalıdır. Değerde yaşanan ani değişiklikler bu varlıklara ümit bağlayan ve elindeki bir miktar parasını daha fazla kazanma hırsı ile tamamen kripto paralara yatıran insanların ve ailelerin bir hayli zor durumda kalmasına sebep oluyor; hem mali hem de sosyal ve psikolojik problemlere yol açıyor. Çin otoritelerinin de dediği gibi özellikle fiyatlarda yaşanan ani düşüşler bu piyasalarda yatırım yapan insanların servetinde çok ciddi kayıplar yaşanmasına neden oluyor.

Bitcoin dijital altın olabilir mi?

2021 yılının başlarında, Bitcoin’in “dijital altın” olduğunu iddia eden söylemler, JPMorgan’ın Bitcoin’in altına rakip olacağı öngörüsüyle destek bulmuştu. Ancak altın Bitcoin gibi çok ani yükseliş ve çok hızlı bir değer kaybı yaşamıyor, yani Bitcoin kadar dalgalı bir seyir izlemiyor. Bu nedenle Bitcoin’i dijital altına benzeten söylemler 2021 yılı Mayıs ayındaki fiyat hareketleriyle önemini yitirdi. Ünlü İktisatçı Nourel Roubini’ye göre Bitcoin ve diğer kripto paralar yüksek volatiliteden dolayı sabit bir değer saklama aracı ve varlık olamaz, Bitcoin’in bir balon olarak tanımlanması için de ana fiyatının belirli olması gerekir; ani artış ve düşüşler böyle bir ana değerin belirlenmesini bile imkânsız kılıyor.