Dolar, Euro ve altın yeniden kritik sınırda!

Dolar, Euro ve altın yeniden kritik sınırda!
Güncelleme:

Piyasalar yeni haftada yine kritik sınırdaki seyrini sürdürüyor. Dolar 7,56 TL'den, Euro 9,02 TL'den, Sterlin ise 10,50 TL'den işlem görüyor. Altının gram fiyatı 420 TL seviyesinde, gümüş ise 6,36 TL'de. Bitcoin ise 56 bin 365 dolar seviyesinde.

Piyasalar yeni haftada yine kritik sınırdaki seyrini sürdürüyor. Dolar 7,56 TL'den, Euro 9,02 TL'den, Sterlin ise 10,50 TL'den işlem görüyor. Altının gram fiyatı 420 TL seviyesinde, gümüş ise 6,36 TL'de. Bitcoin ise 56 bin 365 dolar seviyesinde.

Onsu 1.727 dolardan işlem gören altında, gram altın 416/420, çeyrek altın 674/689, Cumhuriyet altını ise 2.776/2.807 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin geçen haftanın son işlem gününde yüzde 1,64 ile Şubat 2020'den bu yana en yüksek seviyesini gördüğünü hatırlatan analistler, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş eğiliminin devam etmesi nedeniyle küresel ölçekte dolar talebinin arttığını, bunun da özellikle gelişmekte olan ülke varlıkları üzerinde baskıya neden olduğunu söyledi.

Analistler, bugün yurt dışında ise ABD'de New York Fed imalat endeksi verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Merkez Bankası kâr açıkladı

TCMB'nin 31 Aralık 2020 tarihinde sona eren 89. Hesap Dönemi bilançosu Resmi Gazete'de yayınlandı. Buna göre TCMB 2020 yılında 34.5 milyar TL kar açıkladı.

Bitcoin 4 saatte yüzde 6 düştü

Son birkaç saat içinde Bitcoin aşırı genişletilmiş bir geri çekilme gördü. An itibarıyla Bitcoin 56.299 dolardan işlem görürken, Ethereum yüzde 5 azalışla 1.777 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin, Cumartesi günü 61.742 dolara kadar yükseldikten sonra 56.325 dolardan işlem görmüştü.

 Zumo CEO'su Nick Jones, "Bu büyük bir rallinin ardından normal bir konsolidasyon gibi görünüyor" dedi. "Bitcoin ve diğer birçok kripto para birimi tarafından bu yıl görülen kazanımların devam edeceğine inanıyoruz, ancak her zaman olduğu gibi kriptoda sabit bir eğri olmayacak."

Bitcoin, geçen yıl %1.000'den fazla fiyat artışı yaşadı ve olağan spekülatif talebin yanı sıra artan kurumsal ilgi sayesine daha da yükseldi.

 

Sanayi üretimi beklentileri aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin sanayi üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artarak beklentileri aştı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ocakta yüzde 7,9 artması bekleniyordu.

Sanayi Üretim Endeksi, ocakta beklentilerin üzerinde artarak yılın ilk çeyreğine güçlü bir giriş yaparken, ekonomistler, ilk sinyallerin milli gelir büyümesinin 2021'nin ilk çeyreğinde gücünü koruduğuna işaret ettiğini belirtti.

AB'den İngiltere'ye karşı yasal süreç

AB Komisyonu, İngiltere'nin Kuzey İrlanda'ya gidecek ürünlere gümrük denetimi yapmayı erteleme kararının ardından açıklama yayımladı.

Açıklamada, AB Komisyonu'nun Brexit Ayrılık Anlaşması'ndaki iyi niyet yükümlülüğünü ve Kuzey İrlanda Protokolü'nün ilgili hükümlerini ihlal ettiği için İngiltere'ye resmi bildirim mektubu gönderdiği kaydedildi.

Böylece, İngiltere'ye karşı hukuku ihlal sürecinin başlatıldığı vurgulanan açıklamada, Kuzey İrlanda protokolüne tam olarak uyulması talep edildi.

İngiltere'nin söz konusu mektuba 1 ay içinde yanıt vermesi gerekiyor. AB Komisyonu, İngiltere'nin yanıtını tatmin edici bulmazsa gerekçeli görüş hazırlayıp konuyu Avrupa Adalet Divanı'na taşıyacak.