Dolar, Euro ve altının faiz kararına ilk tepkisi

Dolar, Euro ve altının faiz kararına ilk tepkisi
Güncelleme:

TCMB'nin açıkladığı politika faiz kararı sonrasında işte dolar, Euro, Sterlin, altın, gümüş ve kripto para piyasalarında son durum...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün politika faizi kararı için toplanıyor. Ekonomistler TCMB'den bir faiz indirimi beklemezken, "faiz 14 puanda sabit tutulacak" görüşünde birleşmişti.

TCMB pek de merakla beklenmeyen faiz kararını açıkladı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün 2022'nin altıncı faiz kararını açıkladı.

TCMB, geçen yılın son 4 toplantısında faizde toplam 500 baz puan indirime gittikten sonra, bu yılın ilk 5 toplantısında bir değişiklik yapmadı.

TCMB'den yapılan açıklamada "Politika faizi ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda bir kez daha yüzde 14 seviyesinde sabit bırakıldı." ifadeleri yer aldı.

 ENFLASYON ZİRVEDE

Merkez Bankası’nın faiz kararlarıyla birlikte kur krizi patlak vermiş, yıllık enflasyon 73,50’e çıkmıştı. Ekonomistlerin beklentileri ise 24 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonda zirvenin henüz görülmediği ve birkaç ay daha yükselişin sürebileceğini gösteriyor.

TL’NİN DEĞER KAYBI SÜRÜYOR

Gevşeme döngüsünün tetiklediği kur krizi TL’nin 2021’de dolar karşısındaki kayıplarını yüzde 44 seviyesine taşımış, bu da artan ithalat fiyatları sebebiyle enflasyonu körüklemişti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sebebiyle uzun süre dar bantta işlem gören TL, finansal piyasalardaki küresel gelişmelerin de öncülüğünde, dolar karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 24 değer kaybetti.

İşte piyasalarda son durum:

DOLAR, EURO VE STERLİN

Güne 17,35 TL'den başlayan Dolar 17,36 TL'den, 18,38 TL'den güne başlayan Euro 18,27 TL'den, 21,30 TL'den güne başlayan Sterlin ise 21,27 TL'den işlem görüyor. 

Dün, doların satış fiyatı 17,35 lira, avronun satış fiyatı ise 18,33 lira olmuştu.

ALTIN VE GÜMÜŞ

Ons altın 1.829 Dolar'dan, Gram altın 1.021 TL'den, Çeyrek altın 1.641 TL'den, Cumhuriyet altını ise 6.754 TL fiyatıyla işlem görüyor. 
 
Altın fiyatları bankalar arası piyasada ve serbest piyasada yüzde 20'yi bulan makasla işlem görüyor.

Gümüş ise 11,82 TL'den fiyatlanıyor.

KRİPTO PARALAR

Kripto para piyasalarında ise Bitcoin 20 bin 467 dolarEthereum ise bin 91 dolardan işlem görüyor. 

 BRENT PETROL

Petrol fiyatlrı yatırımcıların küresel resesyon ihtimali ve petrol talebinin  nasıl hareket edeceği değerlendirmesiyle yüzde 2'den fazla düştü. Brent petrol yüzde 3'e yakın kayıpla 109 doların altını gördü. ABD ham petrolü yüzde 3 düşüşle 103 dolara çekildi. Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD resesyonun olası olduğuna dikkat çekmesi petrol fiyatlarında etkili oldu.  Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden dün Temsilciler Meclisi'ne, akaryaktıın tüketiciye olan maliyetini azaltmak için üç aylığına yakıt vergisini askıya almaları çağrısında bulunmuştu.