Dolar, Euro ve altının seçim tarihine ilk tepkisi

Dolar, Euro ve altının seçim tarihine ilk tepkisi
Güncelleme:

Yeni yıla yükselişle başlayıp, yükselişle sürdüren piyasalar bu hafta çalkantılı bir seyir izliyor. Hafta başında Dolar, Euro ve altında yeni zirve rekoru gelirken, altın yeni güne sert bir düşüşle başladıktan sonra yeniden yükselişe geçti. İşte Dolar, Euro, Sterlin, Yen, altın, gümüş, brent petrol ve kripto para piyasalarında son durum...

Geçtiğimiz yıl Türk Lirası dolar karşısında tarihi bir değer kaybı yaşarken yüksek enflasyon karşısında dolara yönelik talebin artması da piyasalardaki istikrarsızlığı tetiklemişti. 2023 yılına oldukça hızlı başlayan piyasalar çalkantılı bir seyre döndü. Dolar 18,80 TL, Euro 20,46 TL, gram altın ise 1.165 TL ile yeni rekor seviyeleri test ettiği piyasalar bugün geri çekilme işe başladıktan sonra yeniden ibreyi yukarı çevirdi.

Piyasalarda ibre yukarı dönerken Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda 2023 seçimleri için ilk tez tarih verdi. Demokrat Parti'nin 73 yıl önce kazandığı seçime gönderme yapan Erdoğan, seçim tarihi için 14 Mayıs'a işaret etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, Altılı Masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, müstemleke heveslilere 'yeter' diyecektir" dedi. 

Dolar endeksinin yükselişe geçmesiyle altın fiyatları baskı altına girmiş ve son iki günde zirve seviyelerden sonra gerileme görülmüştü. Ancak, bugün ABD'den gelecek verilerin belirsizliğini koruması altın fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesini sağladı.

Piyasa katılımcıları ise 31 Ocak-1 Şubat'taki bir sonraki para politikası toplantısında ABD Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmesini bekliyor. Ancak yatırımcılar, Fed'in para politikası kararlarını etkileyebilecek ABD perakende satış verilerini beklemeye başladı. Bu verinin açıklanan enflasyon verisini destekleyip desteklemeyeceği, Fed'in faiz artışlarında yavaşlayıp yavaşlamayacağı konusunda oldukça önem taşıyor. Piyasalar ise şu anda Fed'in şubat ayı para politikası toplantısında 25 baz puanlık bir artışa gitme olasılığını %91 olarak, 50 baz puanlık bir artış olasılığını ise %9 olarak fiyatlıyor.