Dolar zirvede altın geri çekiliyor

Dolar zirvede altın geri çekiliyor
Güncelleme:

Yılın ilk işlem haftasına yükselişle başlayan piyasalar, haftayı zirvede bitirmeye hazırlanıyor. Dolar Cumhuriyet tarihinin rekoru olan 18,77 TL'yi gördü!

Yeni yıla Türk Lirası karşısında hızlı bir giriş yapan döviz ve değerli metallerde yukarı yönlü hareketlilik sürüyor.

Dolar/TL ılımlı yükselişini sürdürerek rekor seviyesini tazelerken, dolar endeksi ise şahin Fed'den gelen desteğe rağmen yatırımcıların daha riskli varlıklara olan iştahı sebebiyle kazanç sağlamakta zorlanıyor.

ABD'den gelen ekonomik verilerin güçlü iş gücü piyasasına işaret ederek Fed'in agresif faiz artışlarına devam etmesi beklentilerini artırmasıyla dolar/TL rekor tazelerken, dolar endeksi ise yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Euro Bölgesi'nden gelen son verilerde bölge ekonomisinin en önemli güçlerinden olan Almanya'nın ihracatının, yüksek enflasyon sebebiyle Avrupa ve ABD’den gelen talebin zayıflaması nedeniyle kasım ayında gerilediği görüldü. Euro Bölgesi'nde üretici enflasyonunun açıklanmasının ardından euro/TL 20 lira seviyesine yakın seyrini sürdürüyor. Geçtiğimiz yıl boyunca Türk Lirası'nın yaşadığı tarihi değer kaybı ve döviz kurunun aşırı yükselişine karşı etkin bir adım atılmaması sebebiyle piyasalardaki çalkantılı gidişat sürüyor. Bir günde büyük değer kazanabilmesi sebebiyle vatandaşın sıkı takibinde olan dolar ve euroda yukarı ivmeli hareket, haftanın dördüncü iş gününde de devam ediyor.

 Piyasaların fiyatladığı gelişmeler ise Fed'in geçen yılki agresif faiz artırımlarının etkileri oldu.

İşte piyasalarda son durum: 

Dolar, Euro ve Sterlin 

ABD'den gelen ekonomik verilerin güçlü iş gücü piyasasına işaret ederek Fed'in agresif faiz artışlarına devam etmesi beklentilerini artırmasıyla dolar/TL rekor tazelerken, dolar endeksi ise yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Güne 18,77 TL'den başlayan Dolar 18,76 TL'den, 
19,75 TL'den başlayan Euro 19,69 TL'den, 
22,36 TL'den başlayan Sterlin 22,25 TL'den, 
14,01 TL'den başlayan Japon Yeni ise 13,94 TL'den işlem görüyor.

Dün, doların satış fiyatı 18,7710 lira, euronun satış fiyatı ise 19,8050 lira olmuştu.

Altın ve gümüş 

Gram altın, Fed'in şahin duruşunu yumuşatacağına dair beklentilerin artması sonrasında yükselişini sürdürerek rekor tazeledi. 

Gram altın, 2022 yılının son dönemlerinde başlattığı yükseliş hareketini yeni yılın başında da sürdürerek haftayı yükselişle kapatmaya hazırlanıyor.

Güne 1.838 Dolar'dan başlayan Ons altın 1.836 Dolar'dan, 
1.109 TL'den başlayan Gram altın 1.107 TL'den, 
1.783 TL'den başlayan Çeyrek altın 1.781 TL'den, 
7.337 TL'den başlayan Cumhuriyet altını 7.328 TL'den, 
14,11 TL'den başlayan Gram Gümüş ise 14,14 TL'den fiyatlanıyor.

Altın ve gümüş fiyatları bankalar arası piyasada ve serbest piyasada yüzde 25'i bulan makasla işlem görüyor.

Altın fiyatları, perşembe günü ABD'den gelen güçlü istihdam verileri sonrasında bir miktar geri çekilme yaşamasına rağmen hafta içinde yükselen dolar/TL'nin desteğiyle gram altın yeni rekor seviyesine ulaşırken, ons altın ise yaklaşık yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Kripto paralar

Kripto para piyasalarında, 

Güne 16.807 Dolar'dan başlayan Bitcoin 16.724 Dolar'dan, 
1.249 Dolar'dan başlayan Ethereum ise 1.241 Dolar'dan işlem görüyor.

Brent Petrol

Brent petrol ve döviz kurundaki dalgalanma nedeniyle akaryakıt fiyatları bir aşağıya bir yukarı hareket etmeye devam ediyor. Brent petrolün küresel ekonomik riskler sebebiyle bir önceki günü sert düşüşle kapatmasının ardından petrol fiyatlarındaki geri çekilme çarşamba günü hızlandı.

Güne 79,30 Dolar'dan başlayan Brent petrolün varil fiyatı da 78,57 Dolar'dan işlem görüyor.