Döviz çakıldı! Dolar kritik seviyenin altında!

Döviz çakıldı! Dolar kritik seviyenin altında!
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı. Bu kararın ardından dolar 7,77 TL'den, euro 9,53TL'den, sterlin ise 10,57 TL'den fiyatlanırken, altının gramı 468 TL'den, gümüş ise 6,41 TL'den işlem görüyor. Bitcoin ise 22 bin 139 dolardan alıcı buluyor.

ABD Merkez Bankası Fed, piyasalar tarafından merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Uzun süredir faizi sabit bırakan Fed'in kararı kararı oybirliğiyle alındı. 

Merkez Bankası (TCMB) Başkan Naci Ağbal'ın 2021 yılına ilişkin para ve kur politikası sunumu ve ABD Merkez Bankası açıklaması sonrası dolar/TL sınırlı bir düşüşle 7.80 seviyesinin altına geriledi.

Kararın ardından dolar 7,77 TL'den, euro 9,53TL'den, sterlin ise 10,57 TL'den fiyatlanırken, altının gramı 468 TL'den, gümüş ise 6,41 TL'den işlem görüyor. Bitcoin ise 22 bin 139 dolardan alıcı buluyor.

Ons'u 1.872 dolardan işlem gören altının gramı 463/468 TL, çeyrek altın 752/768 TL, Cumhuriyet altını ise 3.095/3.128 TL  alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

Piyasalarda AB ve ABD’den yaptırım gündeminin yanı sıra corona virüsünde artan küresel yayılım ile birlikte başlayan aşı gündemleri takip edilmeye devam ediliyor. Ancak bankacılar TL’de bir sonraki yön belirleyici gelişmenin 24 Aralık’taki TCMB faiz kararı olmasını bekliyorlar.

Ağbal dün dezenflasyonu sağlamak için mevcut %15 seviyesindeki politika faizinde gerekirse yeni sıkılaştırma yapabileceklerini belirtirken; 2021’de rezervleri artırmak istediklerini ancak bunu kur seviyesini etkilemeden yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Rezerv birikimi için güçlü sermaye akımı ve dolarizasyonun terse dönmesinin gerekliliğine dikkat çeken Ağbal, TCMB’nin kur düzeyini ya da yönünü belirlemek amacı ile bir döviz işlemi yapmayacağını da söyledi.

Faiz koridoru ile GLP’nin para politikası aracı olarak kullanılmayacağını da beliren Ağbal önümüzdeki dönemde yabancı ve yerli yatırımcıların TL varlıkları daha ön plana çıkaracağı bir çerçeve öngördüklerini belirtti.

Öte yandan Ağbal’ın verdiği bilgilere göre, TCMB’nin bilançosundaki Hazine tahvil stoku mevcut 80 milyar TL’den önümüzdeki yıl sonunda 64 milyar TL’ye düşürülecek.

Seçiniz...