DP çöktü, Ağar istifa etti !

DP çöktü, Ağar istifa etti !

Başarısız birleşme sürecinin ardından seçimde de hüsrana uğrayan merkez sağ şimdi ne yapacak ?

Mehmet Ağar liderliğindeki Demokrat Parti (DP) büyük hayal kırıklığı yaşadı. "Ar damarım var" diyen Ağar, partisi yüzde 10'luk baraj sınırına bile yaklaşamayınca, sandıkların tümünün açıklanmasını beklemeden istifa etti. Ağar'ın bu tavrı ile birlikte merkez sağda bütünleşme, yeni lider arayışları ve hesaplaşma gündeme geldi. Seçim yenilgisiyle DP'de arka arkaya istifalar yaşanmaya başladı. GİK üyesi Mümtaz Yavuz sonuçlara ilk tepki veren isim oldu. Ağar'ı eleştirip, kendi hakkındaki iddialar için "Para alan da veren de şerefsizdir; bu iddialarda bulunan da şerefsiz oğlu şerefsizdir" diyen Yavuz, milletvekili aday listelerinde eş, dost, arkadaşlara yer verildiğini söyledi.

BİRLEŞME SENARYOLARI

Ardından Ağar'ın istifa kararı geldi. Ağar sandıklarından açılmasından yaklaşık 2.5 saat sonra, basın müşaviri Necmi Hatipoğlu aracılığıyla açıklamasını yaptı. Hatipoğlu, Ağar'ın genel merkeze gelmeyeceğini, ancak önümüzdeki günlerde ayrıntılı bir açıklama yapacağını bildirdi. Mehmet Ağar'dan kısa bir süre sonra Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir de istifa ettiğini yine Hatipoğlu aracılığı ile duyurdu.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE

Ağar'in istifası ile birlikte DP'de yeni lider arayışları başlarken merkez sağda birlik tartışmaları da alevlendi. Mesut Yılmaz'ın tekrar Meclis'e girmesi ve merkez sağın birleşmesi yönündeki birleşme girişimlerini daha da hızlandırması bekleniyor. DP Tüzüğüne göre 45 gün içinde genel başkan seçimi için olağanüstü kongrenin yapılması gerekiyor.

AĞAR ÇİFTÇİDEN UMDUĞUNU BULAMADI

Mehmet memleketi Elazığ’ın dışında partisine seçimde bir ivme kazandıramadı.

DP Genel Başkanlığından dün gece istifa eden Mehmet Ağar, iki kez üst üste bağımsız milletvekili seçildiği seçim bölgesi ve memleketi Elazığ’ın dışında partisine seçimde bir ivme kazandıramadı. Aağar, DP'nin geleneksel tabanını oluşturan Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’daki çiftçi kesiminden de umduğu desteği alamadı.

DP, oyların yaklaşık yüzde 5.4’ünü alarak ülke genelindeki yüzde 10 barajını aşamadı. DP’nin ciddi bir başarı gösterip yüzde 20'nin üzerinde oy alarak ikinci parti olduğu il, Ağar’ın seçim bölgesi ve memleketi Elazığ oldu.

DP, yüzde 5 dolayında oy aldığı Marmara Bölgesi’nde Türkiye ortalaması ile aynı oranı yakaladı. DP Ağar’ın liderliğinde, DYP çizgisinin geleneksel tabanının bulunduğu Ege’de ise Türkiye ortalamasının üzerine çıkarak yüzde 7’yi aştı. DP, Akdeniz Bölgesi’nde yüzde 6.2’yi yakalarken, İç Anadolu’da yüzde 3.8'de kaldı. DP, bu üç bölgede, çiftçi kesiminden umduğu desteği bulamadı.

DP, Karadeniz’de, eski ANAP’lı olan adayları öne çıkarmasına rağmen yüzde 6.4’te kaldı. Doğu Anadolu’da yüzde 4.8 oranında oy alan DP, Güneydoğu’da bazı aşiretlerin desteği ile ancak yüzde 4.3'ü bulabildi.

DP’nin seçim yenilgisinde, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentler de önemli rol oynadı. DP'nin büyük kentlerde zaten az olan oy oranı iyice düştü. İstanbul’da yüzde 3 dolayında oy alan DP'nin Ankara’daki oyu yüzde 2.8 oy oldu.

Parti, Adnan Menderes’in seçim bölgesi Aydın'da, "DP" adına rağmen yüzde 9.9 oy oranı ile baraj sınırına yaklaşabildi. Antalya’da Süleymancıların desteği ile yüzde 9.2 düzeyinde bir oy alan DP, Balıkesir’de de aynı oranı yakaladı.

Ağar, "Düz ova" söylemine ve "şıh" olan Salim Ensarioğlu faktörüne rağmen Diyarbakır’da yüzde 4.2’de kaldı. DP’nin barajın altında kalması sonucu Nevval Sevindi, Şebnem Kısaparmak ve Suna Vidinli gibi siyasete yeni giren kadın adaylar da ilk siyasi hayal kırıklıklarını yaşadı.

DP adını alan DYP'ye barajı geçeceği iddiasıyla genel başkan olan ve "Mehmet Ağar'ın ar damarı vardır. Biz koltuğa yapışık değiliz. Biz çizgimizin gereğini yapmakta hayatımız boyunca tereddüt etmedik" diyen Ağar, dün ilk sonuçların alınmasından hemen sonra istifasını açıkladı.

Ağar, saat 19.30'da Basın Danışmanı Necmi Hatipoğlu'na istifasına ilişkin notu yazdırdı. Hatipoğlu'nun açıkladığı notta, "DP Genel Başkanlığı görevinden istifa ediyorum. Kamuoyuna ve DP'ye gönül veren aziz dava arkadaşlarımın bilgisine saygıyla sunuyorum" ifadeleri yer aldı. Ağar'ın istifasının ardından DP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir de görevinden istifa ettiğini açıkladı.

DP ile ANAP'ın eylülde yapılacak büyük kongreleri nedeniyle merkez sağda yeniden siyasi bir hareket yaşanması bekleniyor.

Ağar'ın istifasının ardından partinin Genel İdare Kurulu (GİK) ile Merkez Karar Kurulu (MKK) önümüzdeki günlerde toplanarak, genel başkan vekilini seçecek. DP tüzüğü gereği, genel başkanlık boşaldığı için 45 gün içinde partinin olağanüstü büyük kongresi yapılacak. Eylülde toplanma ihtimali yüksek olan kongrede, genel başkanlık ile partinin yetkili organları için seçim yapılacak.

Ağar'ın istifasının ardından parti yönetimindeki bazı isimlerin, 2002 seçimlerinden sonra genel başkanlıktan istifa eden Tansu Çiller'e aday olması önerisinde bulunmaları bekleniyor. ANAP'ta ise Genel Başkan Mumcu, fiyaskoyla sonuçlanan sağdaki birleşme sürecinden sonra liderliğinin tartışmalı hale gelmesi nedeniyle genel başkanlık yetkisini kullanarak eylülde seçimli büyük kongre toplayacağını açıklamıştı. Eski Genel Başkan Mesut Yılmaz'ın Rize'den bağımsız milletvekili olmasından sonra yeniden genel başkanlığa aday olabileceği de konuşuluyor. Kulislerde, iki partinin olağanüstü kongre sürecinde merkez sağda birleşme arayışlarının yeniden gündeme gelebileceği ihtimali üzerinde de duruluyor.

<<b>ÇİLLER İLE YILMAZ YENİDEN SAHNEDE

Mehmet Ağar'ın istifa kararıyla birlikte gözler Tansu Çiller ile Mesut Yılmaz'a çevrildi.


Seçimlerin gelen ilk sonuçları en büyük hüsranı merkez sağda yarattı. Gelen ilk sonuçların DP’nin baraj altında kaldığını göstermesi üzerine DP Genel Başkanı Mehmet Ağar resmi sonuçların açıklanmasını beklemeden parti genel başkanlığından istifa etti.

Ağar’ın istifasıyla gözler Çiller’e çevrildi. Önümüzdeki günlerde hareketlilik yaşayacak bir başka merkez sağ parti de Anavatan Partisi olacak. Erkan Mumcu da Eylül ayı itibariyle olağanüstü kongreye gideceğini açıklamıştı. Rize’de eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz’ın Meclis’e girme olasılığının artması yine önümüzdeki günlerde Anavatan Genel Başkanlığı için mücadele yaşanacağını ortaya koydu.

DP'LİLERDEN ŞEHİT ANALARINA TEPKİ

Mehmet Ağar'ın istifa etmesinin ardından Demokrat Partililer şehit analarına gönderme yaptı.

DP Genel Başkanı Ağar'ın istifa haberi, partinin İstanbul İl Başkanlığı'nda hüzünle karşılandı. Bazı partililer, "Şehit anaları, kapkaç mağdurları nerede?" diye konuştu.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın istifa haberi, partinin İstanbul İl Başkanlığı'nda hüzünle karşılandı.

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın gerekçe göstermeden istifa etmesi, DP'nin İstanbul İl Başkanlığında şok etkisi oluşturdu. Seçim sonuçlarını izleyen partililer, Mehmet Ağar'ın istifa haberini seçim programlarından öğrendi. İstifa haberine çok üzüldüklerini belirten partililer, "Türkiye, Ağar gibi bir lideri kolay kolay bulamaz" yorumları yaptı.

Bazı partililer ise, "Şehit anaları, kapkaç mağdurları nerede? Mehmet Ağar söz vermişti, tüm sorunları çözecekti. Ağar istifa ederek karakterine uygun şekilde hareket etti" dedi.

Haber3.com, Sabah ve Ajanslar