Dünya Kadın Sanatçılar Sergisi'nde bir Türk !

Dünya Kadın Sanatçılar Sergisi'nde bir Türk !

Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prf. Dr Nazan Erkmen, İtalya'da Dünya Kadın Sanatçılar Sergisi'ne seçildi‏.

“Özgürlük gümüş ambalaj içerisinde sunulan bir armağan  değildir. Bir kadın  farklılığını ve bir kadın  olarak  özgürlüğünü ancak aklını ve ellerini kullanarak elde edebilir. Uzun yıllar boyunca kaybettiklerini,  ideallerini, yaşadığı  aldatmacaları ancak aklı ve elleri ile elde edebilecektir. Izdıraplarını sadece ve sadece kendisi dindirebilecek  ve uğruna savaştığı değerleri  de yine sadece ve sadece kendisi   elde edebilecektir.“ Bu tema üzerinden Milano ve Roma Güzel Sanatlar Fakülteleri yüksek lisans öğrencileri, eserlerinde kadın ve çocuğa odaklanan ve yaşamlarında da onların haklarını savunan kadın sanatçıları seçti.

Kültür, sanat ve toplumsal konuları destekleyen ve  önemli bir referansa sahip olan İtalyan Vakfı Fondazione Roma ve (IULM, International  University of Languages and Media) IULM Dil ve Medya Uluslararası Üniversitesi, Roma ve  Milano’da Yüksek Lisans öğrencileri tarafından teklif edilen bu projeyi üstlendi.

Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinden seçilen; kadın ve çocuk haklarına verdikleri emek ve sorumluluk bilinci ile çalışan  kadın sanatçıların eserlerinden oluşan  bu önemli sergiyi  6 – 9 Kasım 2014 tarihinde,   aynı zamanda grafik sanatlar ile ilgili önemli bir dökümantasyon merkezi olan Palazzo Fandango Incontro, Roma Kültür Merkezi’nde düzenlemeye karar verdi. 

Serginin amacı,  Orta Doğu ve Uzak Doğu ülkelerinden seçilen kadın sanatçıların eserleri üzerinden onların kendi öykülerini, evrensel kadını ve sergiye katılan  kadın sanatçının ait olduğu toplumla olan ilişkisini irdelemek.  Sergiyi düzenleyen kurul Kültür açısından  bakıldığında Avrupa ülkelerine uzak    olduğunu düşündükleri, ancak kendi yetenekleri ve kararlılıkları ile sivrilmiş  bu toplumlara ait  kadın sanatçıları  ülkelerinde olduğu kadar  dünya ölçeğinde de  tanıtmayı; onların  kendi ülkelerine özgü kültürel ve sanatsal zenginlikleri hakkında ortam yaratmayı amaçlamaktadır.

Roma’da Palazzo Fandango Sanat Galerisi’nde yer alacak olan bu sergi  hiçbir şekilde kar amacı gütmemektedir.  Etkinlik, röportajlarla, yayınlarla, video ve fotoğraf çekimleri ve sanatçıların kendi resimledikleri kitaplarla zenginleşecektir.  Sanatçıların  çalışmaları ardındaki öyküleri ve ülkeleri ile  ilgili verecekleri bilgi sergi açısından büyük önem taşımaktadır. Seçici kurul adına Serginin kuratörleri Valeria Lenuzza ve Susanna Fiorentini’dir.  Katılımcı  tüm illüstratörler  gibi, Binbir Gece öyküleri anlatıcısı ve öykünün de ana karakteri olarak, topluma ait gelenekler ve dini inançların da  da ötesine giden kadını temsil eden bir ikon olarak Şehrazat   bu serginin sembolüdür.Şehrazat gibi, katılımcı sanatçılar da eserlerinde  kararlılık, cesaret ve özgürlük ruhu içerisinde kendilerini ifade etmektedirler.

Sergiye Çin Cumhuriyetinden Chrissy Ziada, Mısır’dan Dalia Ziada, Hindistandan Teju Behan, Smita Deba, Dulari Devi, Amruta Patil, İran’dan Shirin Adl. Marjane Satrapi, Israel’den İlana Zeffren, Japonya’dan Yuko Shimizu ve Yoko Furusho, Kore’den Kuin ve Mari Kim, Lübnan’dan Zeira Abirached, Zeina Bassil, Joumana Medelj, ve Maya Zankoul, Pakistan’dan Ambreen Butt ve Türkiye’den  Doğuş Üniversi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Nazan Erkmen davet edildi . Sanatçıların resimledikleri kitaplar da ayrıca sergide yer alacaktır.