Dünyanın en pahalı fotoğrafı! 12,4 milyon dolara satıldı

Dünyanın en pahalı fotoğrafı! 12,4 milyon dolara satıldı
Güncelleme:

ABD’li sürrealist sanatçı Man Ray’in 1924 tarihli çıplak bir kadın bedenini kemana dönüştürdüğü siyah beyaz fotoğrafı 12,4 milyon dolara (Yaklaşık 195 milyon lira) alıcı buldu.

Le Violon d’Ingres’ (Ingres’nın kemanı) adıyla bilinen fotoğrafın Christie’s müzayede evi tarafından 5 milyon dolarlık bir talep fiyatı ile açık artırmaya çıkarıldı. 5-7 milyon dolar arasında alıcı bulması bekleniyordu. Ancak, yoğun talep sonrası 12 milyon 400 bin dolara satıldı.

Rosalind Gersten Jacobs ve Melvin Jacobs koleksiyonuna ait parça çift tarafından sanatçıdan 1962’de satın alınmıştı.

Bu satıştan önceki rekor yine aynı müzayede evindeki açık artırmada 4,3 milyon dolara alıcı bulan Andreas Gursky’nin ‘Rhein II’ isimli fotoğrafına aitti.

MAN RAY KİMDİR?

Man Ray’ın çıplak bir kadın bedenini kemana dönüştürdüğü siyah beyaz fotoğrafı 12,4 milyon dolara satıldı. Man Ray’in 1934 yılında Carl Van Vechten tarafından çekilen portre fotoğrafı (Sağda)
Amerikalı sanatçı Man Ray (1890-1976) kariyerinin büyük bölümünü Fransa’nın başkenti Paris’te geçirdi.

Sanat dünyasında en fazla avangart fotoğrafçılığıyla tanınan Man Ray farklı araçlar kullanarak büyük işler üretmiş ve kendisini en başta bir ressam olarak görmüştür. Kendisi aynı zamanda ünlü bir moda ve portre fotoğrafçısıydı.

Man Ray’in moda ve portre fotoğrafçılığı dışındaki çalışmaları hayatta olduğu dönemde özellikle ülkesi ABD’de yeterince takdir görmediyse de ölümünden sonraki yıllar itibarı giderek artmıştır.

1999 yılında ARTnews dergisi Man Ray’in “film, resim, heykel, kolaj, asamblaj ve sonradan performans sanatı ve kavramsal sanat olarak adlandırılacak örnekleri kadar çığır açtığını” yazmıştı. Dergi, Man Ray’in fotoğrafçılığına da değinerek, “tüm alanlardaki sanatçılara ‘sanatın keyfini ve özgürlüğünü ararken’ yaratıcı bir zeka örneği sunduğunu” belirtmiş ve kendisini 20. yüzyılın en etkili 25 sanatçısından biri olarak göstermişti.

Dünyanın en pahalı fotoğrafı! Man Ray’ın çıplak bir kadın bedenini kemana dönüştürdüğü siyah beyaz fotoğrafı 12,4 milyon dolara satıldı