Eğirdir, ’Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyüş Projesi’ Ne Proje Ortağı Oldu

Eğirdir, ’Avrupa’dan Türkiye’ye Yürüyüş Projesi’ Ne Proje Ortağı Oldu

Isparta'nın Eğirdir ilçesi, "Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyüş Projesi" ne ortak oldu.

Isparta'nın Eğirdir ilçesi, "Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyüş Projesi" ne ortak oldu. Likya Yolu başta olmak üzere Türkiye'deki 17 yürüyüş rotasının oluşumu, bakımı, korunması ve bakımından sorumlu olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tavsiyesi ile kurulan Kültür Rotaları Derneği'nin (KDR) başlattığı çalışma kapsamında "Avrupa'dan Türkiye'ye Yürüyüş Projesi', Avrupa Via Francigena Birliği (EAVF) ortaklığında, Antalya-Demre Belediyesi, Isparta-Eğirdir Belediyesi ve Bursa-İnegöl Belediyesi'nin katılımı ile hayata geçirilecek. 1 yıl sürecek projeyle Avrupa Konseyi'nin Kültür Rotaları Enstitüsü'nde temsil edilen en köklü yürüyüş rotalarından olan, İngiltere'den başlayıp İsviçre ve Fransa üzerinden geçerek İtalya'nın Bari kentinde sona eren Via Francigena yürüyüş rotası, Balkanlar üzerinden Türkiye'ye kadar uzatılacak.

Projeyi İngiliz Kate Clow ile birlikte yürüten Kültür Rotaları Derneği Yöneticisi ve Proje Koordinatörü Hüseyin Eryurt, "Türkiye'deki mevcut kültür rotalarından Evliya Çelebi Yolu, Aziz Paul Yolu ve Likya Yolu üzerinde bulunan üç belediyenin katkıları ile Kültür Rotaları Derneği tarafından Avrupa kültür rotalarına bağlanacak. Proje kapsamında üç belediyeden birer kişi, yerel halktan birer kişi olmak üzere 6 kişi, Via Francigena üzerindeki konaklama ve benzeri hizmetleri ve uygulamaları görmek için İtalya'da incelemeler yapacak. İtalya'da yapılacak ziyaretler sonrası üç belediyeden biri pilot bölge seçilecek. İtalya'daki üniversitelerin Kültürel Miras Yönetimi bölümlerinden, pilot seçilen bölgeyi test etmek üzere ülkemize gelecekler. Projede, Avrupa standartlarına uygun kültür rotası yapımı, yönetimi rehberi geliştirilecek. Çeşitli konferanslara, ulusal ve yerel unsurların katılımı sağlanacak" diye konuştu.

Projeyle Avrupa Konseyi bünyesinde hazırlanan ve Avrupa kültür rotaları standartlarını belirleyen Genişletilmiş Kısmi Antlaşmanın da imzalanacağını ve bunun sonucunda Türkiye'nin uluslararası alanda tanınan uzun mesafeli kültür rotasının ortaya çıkacağını vurgulayan Eryurt, projenin hayata geçmesiyle Türkiye'deki kültür rotalarını daha fazla yabancı konuğun ziyaret edeceğini anlattı.