İstanbul Erkek Lisesi'nde protesto

İstanbul Erkek Lisesi'nde protesto
Güncelleme:

İstanbul Erkek Lisesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde, öğrenciler Müdür Hikmet Konar konuştuğu sırada sırtlarını döndüler

Türkiye'nin en köklü liselerinden biri olan İstanbul Erkek Lisesi'nin 2016 yılı mezuniyet töreninde diplomasını almak için törene katılan öğrenciler, okul müdürünü protesto etti.  Posta'nın haberine göre okul müdürü Hikmet Konar konuşma yaptığı sırada öğrenciler arkalarını dönerek müdürü protesto etti. Öğrencilerin son aylarda Konar'ın girdiği derslerde de zaman zaman tepki gösterdikleri öğrenildi.

NEDEN PROTESTO ETTİLER?

Milli eğitim Bakanlığı yaklaşık bir yıl önce İstanbul'daki 11 lisenin okul müdürlerini kendisi atamaya başladı. Daha önce liseye ait vakıfların da görüşü alınarak bazı sınavlara tabii tutulan, aynı okulda öğretmen ya da müdür yardımcılığı yapanların müdür olarak görevlendirildiği okullarda bu sistem yapılan yasal düzenlemeyle kaldırıldı. Atamayla gelen müdürler de öğrencilerin tepkisiyle karşılaşmaya başladı. Türkiye’nin en yüksek puanlı Anadolu ve fen liselerinin de aralarında yer aldığı Proje Okullar listesine geçtiğimiz yıl İstanbul (Erkek) Lisesi de alınmıştı.

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE YETKİ VERİLDİ

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bazı okulları seçerek “Proje Okul” yapma, öğretmen ve müdürlerini de sınavsız atama hakkı veren yasal düzenleme, dershaneler yasası olarak bilinen 652 sayılı Kanun hükmünde kararname ile yapılmıştı.

BAKAN'A DOĞRUDAN ATAMA YETKİSİ VEREN YASA

Yasa MEB’e, Proje Okullar’a öğretmen ve yöneticileri sınavla değil, doğrudan bakan tarafından atama yetkisi veriyor. Bu yetki de ilk olarak 2012 Mart ayından bu yana “vekil müdürlerin” görev yaptığı İstanbul Lisesi’nde kullanılmıştı. Okula müdür olarak Özel Fener Rum Lisesi Müdür Yardımcısı Hikmet Konar sınavsız olarak Eski Milli Eğitim Bakanı yeni Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından atanmıştı.
Sayıları 174 olan Proje Okullar listesinde önce Anadolu meslek ve imam hatip liseleri yer alıyordu. Son listede ise okulların sayısı 44 oldu. 20 ilden aralarında İstanbul (Erkek), kabataşErkek, Kadıköy Anadolu, Atatürk Fen gibi en yüksek puanlı okullar listede yer aldı. En fazla okul 11 lise ile İstanbul’da, Ankara’dan 5, İzmir’den ise 3 okul listeye girdi.