LGS'de kurallar yeniden değişti; MEB'ten yeni kılavuz

LGS'de kurallar yeniden değişti; MEB'ten yeni kılavuz
Güncelleme:

LGS’deki kaosu çözemeyen MEB, yerleştirme sorunlarına çare arıyor. Yayımlanan yeni kılavuzda tercih sayısı artırıldı, farklı okul türü seçme zorunluluğu kalktı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “süprizle karşılaşmayacaksınız” açıklamasına karşın lise yerleştirme sisteminde yaşanan skandallara çözüm arayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilk nakil dönemine 1 gün kala yeni kılavuz yayımladı. Yeni sistemin kaosu içerisinde eski MEB yönetiminin hatalarını telafi etme uğraşına giren yeni bakanlık yönetimi son gün açıklanan “Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu” ile en çok tartışılan maddelerde değişikliğe gitti.

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre MEB’in bugün başlayacak ilk nakil dönemi için hazırladığı yeni kılavuza göre herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen ya da yerleşemeyen öğrenciler nakil başvurusunda bulunabilecek. Tercihlerini internet ya da okul müdürlüklerinden yapabilecek öğrenciler için okul müdürlüklerine onaylatılmayan işlemler geçersiz sayılacak. Merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşen öğrencilerden okul değiştirmek isteyenler, nakil döneminde tekrar yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etmek zorunda kalmayacak. Ancak merkezi sınava girmesine karşın iki alandaki tercihlerine de yerleşemeyen adayların sınavla öğrenci alan okulları tercih edebilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunlu olacak.

Başarı öne alındı

Yeni kılavuzla yapılan en büyük değişiklik tercih kriterlerinde yaşandı. MEB, yerleştirmesürecinin en çok tartışılan kriteri olan “ortaokulda bulunuşluk” şartı ve tercih sıralaması kriterini yeni kılavuzla kaldırdı. Yeni kriterler, öğrenciler evlerine yakınlık olarak kabul edilen kayıt alanı, Ortaokul Başarı Puanı, devamsızlık ve en son da öğrencinin yaşı olarak yeniden düzenlendi. Bu kapsamda aynı kayıt alanındaki öğrenciler temel olarak son 4 yıldaki başarıları ile yerleştirilecek. Ayrıca bir önceki kılavuzdaki başarı dilimleri de kaldırıldı. Eski kılavuzda öğrencileri 20 puanlık dilimlerle aynı havuzda değerlendiren MEB, artık OBP için virgülden sonraki 4 haneyi bile dikkate alacak. 

MEB’in ‘zorunlu imam hatip’ yönlendirmesi olarak kabul edilen tercih sınırı da yeni kılavuzla esnetildi. Bu kapsamda tercih sayısı, hem merkezi sınavla öğrenci alacak liseler için hem de yerel yerleştirmeler için üçten beşe çıkarıldı. Ayrıca aynı okul türünden en fazla iki okulun seçilmesi şartı da kaldırılarak bütün tercihlerin aynı okul türünden yapılabilmesinin önü açıldı. Bu kapsamda öğrenciler tercihlerinin tümünü imam hatip ve meslek lisesi tercihi yapmak zorunda olmadan Anadolu lisesi olarak düzenleyebilecek.

Kılavuza göre, ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, nakil dönemlerinde kayıt alanından okul tercih etme zorunluluğu bulunmayacak. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, nakil tercihlerinde ilk tercihini kayıt alanından seçmek şartıyla en fazla beş okul tercihinde bulunabilecek. Farklı okul türü tercih etme zorunluluğu olmayacak.

Nakil için 4 dönem

Yerleştirmeye esas nakil işlemleri, 6-10 Ağustos, 13-17 Ağustos, 27-31 Ağustos ve 3-6 Eylül tarihlerinde dört dönem halinde gerçekleştirilecek. Başvurular için son gün olan 6 Eylül’de, saat 17.00’den sonra tercih yapılamayacak.

‘Kontenjanlar acilen artırılmalı’

Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Aylardır dile getirdiğimiz taleplerden ikisi olan okul türü sınırlaması ve okulda bulunuşluk kriteri nakil kılavuzunda kaldırıldı. Ancak bu değişiklikler yaşanılan mağduriyetlere bu hali ile çözüm olmaktan uzaktır. 300 bini aşkın öğrenci ya hiçbir okula yerleşemedi ya da yerel yerleştirme ile aslında istemedikleri okul türlerine yerleşmek zorunda bırakıldı. Yerel yerleştirmede ise merkezi sınav puanı ve okul başarı puanı öncelikli kriter olarak değerlendirilmediği için bu öğrenciler zorunlu olarak yazmak zorunda kaldıkları son tercihlerine yerleşti” dedi.

Mağduriyetlerin giderilmesi için akademik eğitim veren liselerin kontenjanlarının artırılması gerektiğini vurgulayan Aydoğan şu önerileri sıraladı: “Acilen merkezi sınav ile öğrenci alan okulların kontenjanları artırılmalıdır. Yerel yerleştirmede Anadolu liselerinin yüzde 95’i doluluk oranına ulaşmıştır. Yaşanılan mağduriyetlerin giderilmesi için anadolu lisesi kontenjanları arttırılmalı, ‘tercih’ edilmeyen veya açıkta kalmak kaygısıyla son tercihlerine yazmak zorunda bırakılan okul türleri Anadolu lisesine dönüştürülmelidir. İkili eğitim çözüm olamaz. Aksine sabah hava aydınlanmadan okula gitmek ve gece karanlığında okulda eğitimine devam eden bir eğitim sisteminin geleceği olamaz.”

Aydoğan, “Yerel yerleştirmede en büyük sorunlardan birisi ev adresi ve öğrencinin okuduğu ortaokulun ortaöğretim kayıt alanında bulunması kriterlerinden kaynaklanan sorundu. Bu kriter hâlâ kaldırılmamıştır. Bu kriterin de acilen kaldırılması gerekmektedir. Her öğrencinin istediği okulu adres sınırı dayatmadan tercih etme hakkı vardır. Adres kriteri sınıfsal bir dayatmadır ve eğitim hakkı ihlalidir. Öğrencilerimize bu sene sınav sistemi değişiklikleri ile hayatları boyunca yaşayabilecekleri en büyük travma yaşatılmıştır. Yaşatılanların sorumlusu öğrencilerimiz değil, bu sınav ve eğitim sistemini yaratanlardır” diye konuştu.