Mezuniyet kutlamaları için ''çok özel'' genelge

Mezuniyet kutlamaları için ''çok özel'' genelge
Güncelleme:

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin mezuniyet törenlerine karşı “tedbir” genelgesi yayımladı. Bakan Ziya Selçuk, mezuniyet törenlerinde okul yönetiminin ve öğretmenlerin tedbir almasını istedi.

Üniversitelerdeki mezuniyet törenlerinin ardından liselerde de öğrencilerin okul yönetimi ve iktidara yönelik eleştirileri MEB’i harekete geçirdi. Bakanlık 15 yıl sonra “Mezuniyet Günü Etkinlikleri” adı altında hazırladığı genelge ile okulları uyardı. Selçuk, 81 ile gönderdiği genelge ile öğrencilerin uygunsuz davranışlardan ve aşırlıklardan uzak tutulması için okul yönetimlerine tedbir almaları talimatı verdi.

Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre genelgenin amacı, “Türk milli eğitiminin genel ve özel amaçları ile örtüşmeyen durumların meydana gelmemesi” diye açıklandı. ODTÜ’de geçen yıl “Tayyipler Âlemi” isimli karikatürün yer aldığı pankartı taşıyan öğrencilerin gözaltına alınması ve geçen ay da bir lisede mezuniyet için hazırlanan öğrencilerin 31 Mart seçimlerine yönelik eleştiri pankartlarının ardından MEB, okul yönetimlerini uyardı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan’ın sosyal medya hesabından öğrencilerin “Bekleyin, notlar tekrar sayılıyor”, “AA’ya göre bile mezunuz” yazılı pankartlarını paylaşması sonrası, MEB okul yönetimlerinden tedbir alınmasını istedi. Bakanlığın 81 ildeki okullara gönderilen genelgesinde, “Etkinlikler sırasında öğrencilerin her türlü zararlı alışkanlıklardan, olumsuz/uygunsuz davranışlardan ve aşırılıklardan korunması amacıyla okul yöneticileri, okul-aile birliği ve öğretmenlerce gerekli tedbirler alınacak ve velilerle işbirliği yapılacaktır” ifadeleri yer aldı.

Öğrenciye yakışır sadelik

Bakanlık öğrencilerin kıyafetlerinin de kontrol edilmesini ve velilerden etkinlikler için izin alınması gerektiğini belirterek okul yönetimlerine, “Veli muvafakati alınacak, kılık kıyafetlerin öğrencilere yakışır sadelikte olmasına dikkat edilecek” talimatı verdi. 

Bakanlık liseden alt yaş gruplarındaki ilköğretim ve okulöncesi “mezuniyet etkinlikleri” için de çocukların yaş ve gelişim seviyelerine uygun etkinlikler düzenlenmesine dikkat edilmesini istedi.

Cumhuriyet