Öğretmene ''evrim teorisi'' soruşturması!

Öğretmene ''evrim teorisi'' soruşturması!
Güncelleme:

Ankara'da derste öğrencilerine 'insan maymundan gelir" dediği iddiasıyla bir veli tarafından CİMER'e şikayet edilen İmam Hatip Ortaokulu öğretmeni hakkında soruşturma başlatıldı.

Mamak Şehit Erhan Yıldırım İmam Hatip Ortaokulu resim öğretmeni hakkında bir velinin şikâyeti üzerine ‘dini aşağıladığı’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. “Saçının açık olması” ve “okul yönetiminin görüşlerini yansıtmadığı” gerekçeleriyle suçlandığını söyleyen öğretmen durumu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne şikayet etmek istedi. Ancak ilçe yönetiminden de “Zaten aykırı bir tipe benziyorsun” yanıtı aldı.

GazeteDuvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre Mamak Şehit Erhan Yıldırım İmam Hatip Ortaokulu’nda görevli resim öğretmeni D. B.’nin derste ‘İnsan maymundan gelir’ dediğini iddia eden bir veli Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) öğretmeni şikâyet etti. CİMER’e yapılan ihbar sonrasında ‘dini duyguları aşağıladığı’ iddiasıyla öğretmen hakkında soruşturma başlatıldı. İddiaları reddeden öğretmen “Saçının açık olması” ve “okul yönetiminin görüşlerini yansıtmadığı” gerekçeleriyle suçlandığını savunuyor.

İki yıldır görev yaptığı Mamak Şehit Erhan Yıldırım İmam Hatip Ortaokulu müdür ve müdür yardımcısının 16 Aralık 2019 tarihinde “bir velinin şikâyeti var” diyerek yanlarına çağırdığını belirten resim öğretmeni D.B., “Hakkımda şikâyet olduğunu öğrendim. Bir veli ilçe milli eğitim müdürüne de gidip benim ders esnasında dini aşağılayıcı, Kuran-ı Kerim’i aşağılayıcı ifadeler kullandığımı söylemiş” dedi. İddiaları duymasının ardından öğrencilerle konuştuğunu ve öğrencilerin “Biz derste öyle bir şey duymadık” dediğini aktaran öğretmen D.B. şunları söyledi:

“İdarem bana bilgi vermeden önce şikâyeti yapan öğrenciye, ‘Ben müfettiş çağıracağım. Müfettiş çağırdığımda da ona bunları söyle’ demiş. İlk önce benim ifademi alması gerekirken bunu yapmadan iddiayı ‘fırsat’ olarak görüyorlar. Bunu duyunca müdür yardımcısı (İ.U.) ile görüştüm.  Bana ‘öğrenciye böyle söyledim’ dedi. ‘Gerekeni yaparsınız şikâyet edersiniz’ dedi.”

‘İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ‘AYKIRI BİR TİPE BENZİYORSUN’ DEDİ’

Okul yönetiminin “hakkında şikâyet var” sözünün ardından Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gittiğini anlatan öğretmen D.B., burada Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel’e ‘Benimle ilgili bir şikâyet var ama idarem benim başım açık olduğu için beni bu okul profiline uyduramadıkları için ekmeğimle, öğretmenlik mesleğimle oynamak istiyorlar’ dediğini, Özel’in de ‘Ben idarecilerimin böyle bir şeyin içerisine girmesine izin vermem. Zaten aykırı bir tipe benziyorsunuz’ dediğini aktardı. Resim öğretmeni D.B. bu sözler üzerine okuldaki müdür yardımcısıyla ilgili şikayet dilekçesini bıraktı, ilçe yöneticisini de şikayet edeceğini belirterek ayrıldı.

‘VELİ GELİP FİZİKSEL ŞİDDETTE BULUNABİLİR’

Okul yönetimini ilçe müdürlüğüne şikâyet etmesinin ardından bir internet sitesinde ‘Çocukları okuldan soğutuyor’ ifadelerinin olduğu haber yayınlandığını belirten öğretmen şunları söyledi:

“Öğrenciler gözünde beni kötü duruma düşürdüler. ‘Kaçtı’ demesinler diye okula geliyorum. Bu insanlar beni bu okulun profiline, kendi bakış açılarına uydurmuyorlar. Bunun nedeni de sarışın ve başımın açık olması. Müdür yardımcım okul bahçesinde kız ve erkek öğrencilerin konuşmasını dahi yasakladı. Öğrenciler gelip bana, ‘Ya hocam biz neden arkadaşlarımızla konuşamıyoruz’ dediklerinde ‘Onlar sizin arkadaşınız. Arkadaşlık çerçevesinde konuşabilirsiniz’ diyorum. Bunun gibi sözler idaremin bilinç yapısına uymuyor. Suç işlediğim hiçbir şey yok.”

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ÖZEL: O İDDİASINI MÜFETTİŞE SÖYLER

İddiaların taraflarından Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel, bir öğrenci velisinin öğretmen hakkında şikayetiyle ilgili başvurusunu aldıklarını belirterek, “Bir velimiz bir öğretmenle ilgili şikâyette bulunuyor. Biz de şikâyeti İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bildirdik. Daha sonra öğretmenimiz de okul yönetiminden şikayetçi oldu. Bunu da il müdürlüğüne bildirdik. Bunun dışında ilçemizle ilgili bir durum yok” dedi.

Öğretmen D.B.’ye “Zaten aykırı bir tipe benziyorsunuz” sözünü söyleyip söylemediği sorumuza ise Özel, “O iddiasını müfettişe söyler geldiği zaman. İlçemizin değerlendirme yapma ve karar verme durumu yok. Ayrıca devlet memurlarının basına demeç verme yasağı var” yanıtını verdi.

‘YÖNLENDİRMİŞ OLSAM ÖĞRENCİLERİN ÖNCEKİ ŞİKAYETLERİNİ DE YÖNLENDİRMİŞ OLURDUM’

Öğrencileri şikâyetin ardından yönlendirdiği iddialarını reddeden müdür yardımcısı İ.U. ise “Yalan. Hiçbir öğrenciyi yönlendirmedim. Yönlendirmiş olsam öncesinden yaparım. Resmi yazı çerçevesi olmadan bilgi veremem. Öğretmen beni şikâyet edebilir umurumda değil. Yönlendirdiği dediği öğrenciler gelsin şikâyet etsin. Öyle bir şey yok. Yönlendirmiş olsam öğrencilerin önceki şikayetlerini de yönlendirmiş olurdum” diye konuştu.

GazeteDuvar