Okullarda yenilikçi eğitim robotik sınıfları Robotis

Okullarda yenilikçi eğitim robotik sınıfları Robotis
Güncelleme:

Son zamanlarda teknolojinin gelişimiyle birlikte eğitim kurumları da öğrencilere yenilikler sunmaya başladı.

Bunlardan en göze çarpanlarından biri de robot kulüpleri. Öğrenciler anaokulu seviyesinden itibaren robotik eğitimi almaya başlıyor ve her sınıf seviyesine göre bu eğitim devam ediyor. Orta öğretim seviyesine geldiğinde ise öğrenciler artık kendi robotlarını tasarlayarak robotik yarışmalarına katılabiliyorlar.
Robot kulüplerinde farklı markalar tercih edilse de son zamanlarda en göze çarpan marka Kore menşe'li Robotis markası. Her ne kadar bazı okullar hala Lego ürünlerini kullanmaya devam etse de Robotis hızla büyümesini sürdürüyor ve bir çok özel okulda Robotis ürünlerinden oluşan robot sınıfları kurulumları devam ediyor.
Öğrenciler ve Veliler Robota Karşı Çok Hevesli
Özel okullara robot sınıfı kurarak robotik eğitimi verdiklerini söyleyen Eğitim Dizayn yetkilileri, robot sınıflarına velilerin ve öğrencilerin çok fazla ilgi gösterdiklerini ifade ettiler ve "Daha önceleri bir okula gidip robot sınıfı kurmalarını tavsiye ettiğimizde okul idarecileri bile çok fazla bilgi sahibi değilken şuanda veliler ve öğrenciler de bu konu hakkında çok ilgili ve hevesliler. Özellikle Robotis marka ürünler öğrencilere çok daha sıcak geliyor. Çünkü diğer robot markalarına baktığımızda ortaya çıkan ürünler çok kompleks ve biraz soğuklar. Ancak Robotis ürünleri öğrencilerin oynayabileceği oyuncaklar şeklinde oluşuyor. Genelde kedi, köpek, dinazor gibi hayvanlar, lunapark oyuncakları, farklı spor türlerini oynayan sporcular gibi değişik şekillerde robotlar mevcut.
6 Yaştan Başlayarak Robotik Eğitimi
Ayrıca Robotis ürünü okullarda müfredat şeklinde işlenmeye çok müsait. İlk başlangıç olarak 6 yaş grubu öğrencileri için Robotis Play 600 Pets
Robotis Play 600 Pets
ve 8 yaş grubu öğrenciler için Robotis Play 300 Dinos
Robotis Play 300 Dinos
ürünleri mevcut. Bu ürünlerle çocuklar ilk olarak mekaniksel olarak bir oyuncağın nasıl yapıldığını öğreniyor ve el becerileri gelişiyor. Ayrıca en önemli nokta çocukların 3 boyutlu düşünme yeteneklerini geliştirmeleri. Robotun bir bacağını yaptıktan sonra diğer bacağını yaparken nasıl olacağını düşünmek çocukların simetri yeteneklerini arttırıyor.
Okul Müfredatına Uygun 4 Set
Bu 2 ürün tamamlandıktan sonra 8 yaş üzeri, ilköğretim ve ortaöğretim sınıflarında işlenebilecek şekilde 4 adet set mevcut. Bu setler Robotis Dream 1,2,3 ve 4 olarak geçiyor. Bu setleri öğretmenler bir müfredat şeklinde uygulayabiliyorlar. Çünkü her bir setin kendine ait bir kitabı mevcut. Kitabın içinde her uygulamaya başlamadan önce öğrencilere günlük hayattan bazı resimler göstererek bu resimde ne gördüğü sorusu sorulup düşünmesi sağlanıyor. Böylece öğrenci hem konuya adapte oluyor hem de dikkati toplanıyor. Daha sonra bu robot içinde bulunan mekanizma ile ilgili bir fizik konusu anlatılıyor. Ardından robotta kullanılacak parçaların tanıtımı yapılarak robotun yapılış aşamalarına geçiliyor.

Parçalar 3D Yazıcı İle Üretilebiliyor
Lego markası yerine Robotis'in tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden biri de Robotis markasının tüm ürünlerinin 3D Printerlar ile yapılacak şekilde kodlarını vermiş olması. Bu nedenle herkes bu ürünleri gerektiği zaman kendi de yapabiliyor ve üzerinde belli değişiklikler yaparak ihtiyaç duyduğu parçaları elde edebiliyorlar. Yapılan robot yarışmalarında sadece bir markanın mevcut ürünlerine mahkum kalmak öğrencilerin tasarım yeteneğini ve hayal gücündeki ürünleri üretme gücünü olumsuz etkiliyordu. Ancak Robotis sayesinde artık öğrenciler ihtiyaç duydukları tüm parçaları 3D yazıcılar ile üretebiliyorlar.
Robotis'in bir diğer özelliği de kendi yazılımını üretmiş olması. C tabanlı bir yazılım mantığı olmasına rağmen özel olarak hazırladığı yazılımda öğrenciler tut sürükle bırak yöntemi ile tüm kodları yazabiliyor ve pratik bir şekilde kod yazabiliyorlar. Bu sayede öğrencilerin problem çözme ve ürün üretme yetenekleri gelişiyor ve ufak yaştan itibaren bir mühendis gibi yetişiyorlar. Üstelik hem yazılım, hem makine, hem de bir inşaat mühendisi gibi.
Robot kulüplerinin ve Robotis firmasının ülkemiz eğitim sistemine çok katkıları olacağına inanıyorum. Robotis ürünlerini detaylı olarak Eğitim Dizayn sitesinde inceleyebilirsiniz.
http://www.egitimdizayn.com/robotis"