Özel okulda okuyanın vay haline !

Özel okulda okuyanın vay haline !
Güncelleme:

Dershaneler bitti takviye ders geldi. Devlet okullarında ücretsiz olan ek dersler özel okullarda ise paralı..

Türkiye’de dershane dönemi kapandı. Dershaneler önümüzdeki eğitim öğretim yılı için kayıt kabul edemeyecek. Sınavlara hazırlık içinse hem özel hem de devlet okullarında öğleden sonraları ve hafta sonları ek dersler konacak.

Devlet okullarında bedava

Vatan'daki habere göre devlet okulları, bu ek dersler için herhangi bir ücret talep etmeyecek. Bu programlarda ders verecek öğretmenlerin ek ücretleri de devlet tarafından karşılanacak. Kapatılan dershaneler ise özel okullara dönüşecek. Sabah saatlerinde müfredat işlenecek öğleden sonra ise özel programlar uygulanarak öğrenciler sınavlara hazırlanacak. Bu okulların yıllık ortalama ücretleri 5-10 bin TL arasında değişiyor. Öğrenci bulmak da zorluk çekenler, ek dersler için ücret talep etmiyor. Ancak talep yüksekse ek derslerden de para isteniyor.

Haftada 13 saat takviye

Zaten var olan özel okullar da sistemlerini bu yönde yeniliyor. Bilindiği gibi okullarda eğitim sabah başlayıp 15.00 sularında bitiyor. Yeni sistemde ise hafta içi bir saat, hafta sonu da 8 saat kadar ek ders programı uygulanacak. Özel okullardaki ek ders ya da takviye programlar için her ilin valiliğinden izin alınması gerekiyor. İzin alınarak yapılan verilen bu ek eğitim için ise bazı özel okullar ücret talep ederken bazıları ise etmiyor. Özel liselerin fiyatları 16 bin ile 45 bin TL arasında. Bu fiyatlara servis ve yemek ücretleri dahil edilmiyor.Temel eğitimin yanında özel etüt veya takviye ders isteyen veliler ise senelik 3-9 bin TL ödemek zorunda. 

Sınıf büyüdükçe ücret de artıyor

Ek ücret talep eden okullar ilk iki sınıf için düşük ücret politikası izliyor. Ortalama 2 bin TL ile 4 bin TL arasında ücret talep ediliyor. Ancak sınav stresinin arttığı son iki sınıfa gelindiğinde ücret artıyor. Burada rakam 6 bin TL ile 10 bin TL arasında değişiyor.

‘Çok talep edilen okullar para istiyor’

“Dershanelerin kapatılmasıyla birlikte özel okullar ek ders programları hazırlamak durumunda kaldı. Bu yeni düzenlemeye ise ‘ek ders’ ya da ‘takviye’ deniyor. Bu ek programlar için illerin valiliklerinden izin alması gerekiyor. Özel okulların bir çoğu bu takviye dersler için ek ücret talep etmiyor. Açıklanan okul ücreti içinde bu ek program da yer alıyor. Ancak bazı okullar ise bu takviye için ücret istiyor. Bu ücreti isteyen okullar ise talebin yoğun olduğu bir bakıma ‘tuzu kuru’ diyebileceğimiz okullar.”