Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nde Atatürk'e yer yok

Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nde Atatürk'e yer yok
Güncelleme:

Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği'nden “Öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadeleri çıkartıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ‘nın yürürlüğe giren yeni “Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği” ile sosyal etkinliklerin amaçları arasına “milli, manevi, ahlaki değerler kazandırma” eklenirken “Öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadelerinin çıkarılması dikkati çekti.
 
Cumhuriyet gazetesinden Ozan Çepni'nin haberine göre  Milli Eğitim Bakanlığı'nın yürürlüğe giren yeni “Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği” ile sosyal etkinliklerin amaçları arasına “milli, manevi, ahlaki değerler kazandırma” eklenirken “Öğrencilerin Atatürk ilke ve inkılaplarına, Atatürk milliyetçiliğine bağlı yurttaşlar olarak yetişmeleri” ifadelerinin çıkarılması dikkati çekti. Atatürk’e ilişkin ifadeleri yönetmelik genelinde çıkartan MEB, sadece 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nu işaret etmekle yetindi.

15 Temmuz darbe girişimi, Kutlu Doğum Haftası, İstanbul’un Fethi, Kut’ül Amare Zaferi ile birlikte okullardaki ‘’Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’ne alındı. Çizelgeden Dünya AIDS Günü, Yunus Emre Haftası, Mevlana Haftası çıkarıldı.

Yönetmelik ile öğrencilerin yıl içinde katılacağı bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda eğitim kurumu içi ve dışı etkinlikler, kurulacak öğrenci kulüpleri, yapılacak gezi programları ve yarışmalara ilişkin esaslar düzenlendi. Öğrencilere yönelik olarak en çok bütçeyi dini etkinliklere ayıran MEB’in eski yönetmeliğe karşın yeni yönetmelikte, yapılacak etkinliklerine ilişkin sınırları çizmemiş olması dikkat çekti.

Kutlu doğumdan Kut-ül Amare’ye

Yeni yönetmelikte en dikkat çeken unsurları hazırlanan Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi oluşturdu. Bu kapsamda 2015 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’nın “İş Takvimi”ne giren Kutlu Doğum etkinlikleri, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un haftanın Hicri Takvime bağlanacağı yönlendirmesine karşın Diyanet’in ısrarı sonrasında MEB takviminde de 14-20 Nisan tarihleri arasında yer aldı. Darbe girişiminin ardından sene boyunca öğrencilere yaptırılan 15 Temmuz etkinliklerinin ardından anma etkinlikleri yaz tatiline gelse de “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” kapsamında ders yılının başladığı ikinci hafta içerisinde anma programlarının düzenlenmesi kararlaştırıldı. Tarihçiler arasında tartışma yaratan Kut-ül Amare Zaferi, MEB’in yeni müfredatının ardından yeni çizelgede de yer aldı. Yeni çizelge kapsamında ayrıca öğrencilerin 29 Mayıs’ta da İstanbul’un Fethi etkinliklerini düzenlemelerine de yönetlikte yer verildi.

Yunus Emre de yok

MEB’in dini temelli uygulamalarına karşın 2010’da Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesi’nde yer verilen tasavvufun önemli isimlerinden Yunus Emre ve Mevlana’nın yeni yönetmelikte yer almaması dikkat çekti. Bu kapsamda Mayıs’ın ilk haftasında öğrencilerin işlediği Yunus Emre Haftası ve 2-9 Aralık’taki Mevlana Haftası programdan çıkartıldı. Öğrencilerin AIDS hakkında küçük yaştan itibaren bilinçlendirilmesini amaçlayan 1 Aralık Dünya AIDS etkinlikleri de programdan çıkartılan günler arasında yer aldı.

Programda yeni olarak ayrıca 14 Kasım Dünya Diyabet Günü, 21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişi, 1-7 Nisan Kanser Haftası ve 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü yer aldı.

Yandaş sendika Eğitim-Bir- Sen’in sıklıkla eleştirdiği öğretmen ve öğrencilerin törendeki giyimlerine ilişkin kılık kıyafet yönetmeliği yeni düzenleme ile esnetildi. Eski yönetmelikte yer alan “Bayrak törenlerinde, tören sırasında okulda bulunan yönetici, öğretmen, öğrenciler ile diğer görevliler ‘Okuldaki Görevliler ve Öğrencilerin Kılık Kıyafet Yönetmelik’ hükümlerine uygun bir kıyafetle katılır” ifadeleri yeni yönetmelikte yer almadı.

‘Atatürk Köşesi’ yok

Yeni yönetmelikte “Törenlerle İlgili Esaslar” başlığının yer almaması dikkat çekti. ‘’Törenlerde; Atatürk ve Türk büyükleri ile eğitim şehitleri için saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesinden sonra günün anlam ve önemine uygun şekilde hazırlanan programa göre hareket edilir” ifadelerinin de bulunduğu hiçbir madde yer almadı.

 
 
 

Cumhuriyet