Stajyere 260 TL devlet desteği geliyor !

Stajyere 260 TL devlet desteği geliyor !
Güncelleme:

Sayıları 5 milyonu bulan stajyer öğrencilere devletten dev destek.

Sayıları 5 milyonu bulan stajyer öğrencilere devletten destek. Kısa sürede yasalaşması beklenen torba yasa ile stajyer öğrencilere en az 390 lira harçlık verilecek. Bu desteğin 260 lirasını Milli Eğitim Bakanlığı karşılayacak

Meclis'te görüşüldükten sonra kısa sürede yasalaşması beklenen torba yasa tasarısı stajyer öğrencilere desteğin önünü açıyor. Normal şartlarda stajyer öğrenciye 195 lira gibi küçük bir ödeme yapılıyor. Yasa çıktığında stajyerin maaşı 390 liradan az olamayacak. İşverenler daha fazla ödeme yapma hakkına sahip. 390 liralık ücretin 3'te 2'sini yani 260 lirasını ise devlet karşılayacak. 130 lira işletmeden çıkacak.

Cazip hale getirilecek

İşletmeye verilecek destek, stajyer çalıştırmayı da teşvik edecek. 5 milyon olan stajyer sayısmm 6-7 milyona çıkması bekleniyor. Stajyer eğitimi, istihdam piyasası için kalifiye eleman açığını da kapatacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinin verdiği bilgiye göre; 10 ve daha fazla personel çalıştıran işletmeler, personel sayısmm en az yüzde 5'i kadar mesleki eğitim yaptırma zorunluluğunu, staj yapan öğrenciler için de kullanabilecek.

Sigorta zorunlu

Meslek liselerinin cazip hale getirilmesi için 10,11 ve 12'nci sınıflarda iş hastalıklarına karşı öğrenciler sigortalanacak. Yani zorunlu staj döneminde öğrenci sigortalı olacak. Sigorta primi, brüt asgari ücretin yüzde 50'si üzerinden ödenecek. Bu da aylık 8.23 ile 49.41 lira arasında prim demek. MEB'e bağlı okullarda okuyan öğrencilerin primlerini bakanlık, yükseköğretim öğrencilerinin primlerini üniversiteleri ödüyor.

Çalıştırmayana ağır ceza var

Stajyer çalıştırmayan işletmeyi ağır cezalar bekliyor. Personel sayısı 20 ve fazla olan işletmeler, çalıştırmadıkları her stajyer için 2016 yılında aylık 866 TL, personel sayısı 20'den az olan işletmeler ise her stajyer için 433 TL tutarındaki 'mesleki eğitime katılma payı'nı ilgili saymanlığa yatırmak zorunda. 1 yıl olarak öngörülen staj desteği, Bakanlar Kurulu tarafından 5 yıl uzatılabilecek. 

Etiketler stajyer maaşı