TEOG'ta Türkçe oturumu başladı

TEOG'ta Türkçe oturumu başladı
Güncelleme:

TEOG ikinci dönem sınavlarının birinci gün oturumu bugün başladı. 8. sınıf öğrencileri ilk olarak Türkçe dersi sınavına girdiler.

Yaklaşık 1 milyon 200 bin sekizinci sınıf öğrencisi bugün ve yarın yapılacak ikinci dönem TEOG Sınavı’na girecek. İkinci dönem TEOG sınavlarının birinci gün oturumu, Türkçe sınavı ile başladı. Saat 09.00’da başlayan sınav 09.40’ta sona erecek.

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden  Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8′inci sınıf öğrencilerine yönelik  27-28 Nisan’da yapılacak merkezi ortak sınavlara, 1 milyon 174 bin 427 öğrenci  katılacak.

İlk dönemin ortak sınavları 25-26 Kasım 2015 tarihinde yapıldı. TEOG ikinci dönem sınavları , yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 21 okulda bugün ve yarın gerçekleştirilecek.

Öğrenciler, 27 Nisan Çarşamba günü (bugün) yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, 28 Nisan Perşembe günkü (yarın) ikinci oturumda  ise fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.

Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 15 (onbeş) dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacak. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 20 (yirmi) dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 (yirmi) dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan çıkabilecek.

Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 (beş) dakika kala öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak. Her ders sınavı tamamlanana kadar özel eğitim tedbiri olan öğrenciler hariç sınıfta en az iki öğrencinin kalmasına dikkat edilecek.

Sistemine girilecek ve yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dâhil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin AOSP hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf AOSP’ı toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.

Ortak sınavlar, ülke genelinde olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullarla, yurt dışında; KKTC ve MEB’e bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10, 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacak.Öğrenciler olağanüstü hâller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, önceden belirlenen sınıflarda sınava alınacak. Ortak sınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okullarda ders yapılmayacak. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün saat 09.00’da kendi okullarında hazır bulunacaklar.

Sınav sonuçları,  haziran ayı içerisinde e-okul sisteminde açıklanacak.