Türkiye Kut’ül Amare Zaferini kutlayacak

Türkiye Kut’ül Amare Zaferini kutlayacak
Güncelleme:

Kut'ül Amare Zaferi’nin 100. yıldönümü etkinliklerinin görkemli bir biçimde düzenlenmesi kararlaştırıldı.

TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB)  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarını geri plana iterken, Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. yıldönümü etkinliklerinin görkemli bir biçimde düzenlenmesi kararlaştırdı. MEB , 81 İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne Kut’ül Amare zaferi kutlamaları için; panel, sempozyum, şiir dinletisi ve konferans gibi programlar gerçekleştirilmesi talimatı verdi.

RESEPSİYON İPTAL

Terörle mücadelede verilen şehitler nedeniyle bu yılki 23 Nisan etkinliklerinde 96’ıncı kuruluş yıldönümüne denk gelen TBMM’deki resepsiyon iptal edildi. Okullardaki 23 Nisan törenleri de asgari seviyeye indirildi. Daha önce de hipodromda yapılan gösteriler de kaldırılmıştı.

23 Nisan’ı önemsemeyen AKP hükümeti, Kut’ül Amare zaferi için seferber oldu. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Başkent’teki tüm okul müdürlerine whatsApp’tan, “23 Nisan etkinlikleri kapsamında yüksek sesle provalar yaparak çevreyi rahatsız etmeyin” diye mesaj attı.

kul-amare.jpg

MEB Müsteşar Yardımcısı Dinçer Ateş de Bakan adına Milli Eğitim Müdürleri’ne Kütül Amare zaferi konusunda yazılı talimat gönderdi. Yazıda, Kütül Amerenin, zor şartlar ve imkansızlıklar içerisinde düşman kuvvetleri karşısında gösterilen özveri, kahramanlık ile yüksek sevk ve idarenin neticesinde 29 Nisan 1916’da gerçekleşen “eşsiz” bir zafer olduğu vurgulandı.

Ankara Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt da, okul müdürlerine gönderdiği yazıda, Kütül Amare’nin 100’üncü yıl anma etkinliklerinin icra ve koordinasyon görevinin Başbakan Yardımcılığına verildiği belirterek şöyle dedi:

“Sosyal bilimler liselerinin bulunduğu yerleşim yerlerinde bu okulların koordinesinde, bulunmadığı yerlerde ise uygun görülen bir okulun koordinesinde olmak üzere, Kütül Amare zaferinin 100, yılının anlam ve önemine uygun olarak panel, sempozyum, şiir dinletisi ve konferans vb. programların gerçekleştirilmesi, milli manevi değerlerimiz çerçevesinde anma faaliyetleri yapılması, okullarda güne özel köşe oluşturulması, duvar gazetelerinin çıkarılması, ilgili kurumlarla işbirliği yapılarak fotoğraf sergisi düzenlenmesi, film ve belgesel izlettirilmesi gibi faaliyetlerin yerine getirilerek, bu kapsamdaki faaliyetlere ilişkin ilçeniz raporu, 2 Mayıs 2016’a kadar Müdürlüğümüze gönderilmelidir”

KUT’ÜL AMARE NEYDİ?

29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusu, 1. Dünya Savaşı’nda Irak’ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı savaş kazanmıştı. Kütül Amare’de 13 bin 200 İngiliz askeri ile 13 general, 481 subay esir alınmış ve 40 bini aşkın İngiliz askeri öldürülmüştü. Tarihe Kutül Amare zaferi olarak geçen savaş sırasında İngilizler 40 bin kayıp ve esir verirken Osmanlı’da 25 bin askerini kaybetmişti.