Eğitimli genç kadın evlilik planı yapmıyor

Eğitimli genç kadın evlilik planı yapmıyor

Kentlerde yaşayan eğitimli genç kadın kesimi, kariyerini ve mali durumunu ön planda tutarak evlilik planlarını ya erteliyor ya da hiç yapmıyor.

Evliliklerin azalmasında en önemli etkenler nüfusun yaşlanması ve de 35 yıldır sürdürülen "tek çocuk" politikası. Ancak evliliğe talebin düşmesinde, eğitimli kadın nüfusunun gittikçe artmasının da payı azımsanamaz.

New York Times’ın haberine göre, geçen yıl Çin'de 12 milyon çift evlenmek için başvurdu. Bu sayı, üst üste ikinci yıldır bir azalma ifade ediyor. Oysa boşanma sayısı 3.8 milyon; bu da 10 yıl öncesi görülen boşanma sayısının iki katından fazla. 

Evlenme sayısındaki düşüşün aslında birincil nedeni, ülkenin gelişim eğrisinin yanı sıra, 35 yıldır uygulanıp geçen Ocak ayında sona erdirilen "tek çocuk politikası". Bu yolla doğumlar azaltılıp nüfus artışı frenlendi. Ancak ilk evlenme çağı olan 20-29 yaş arası nüfusun toplam nüfus içindeki payı düştü. Öte yandan aileler, çoğunlukla tek çocuklarının "erkek" olmasını tercih ettikleri için bu çağdaki erkek sayısı kadın sayısından epey fazla. 

Bu gelişmelerin ötesinde geleneksel bakışa sahip orta yaşlı ve yaşlılar, aileyi hala daha sosyal ve ekonomik güvencenin temeli gibi görüyorlar. Öte yandan ekonomistlere göre bekarlar daha az ev alıyor. Bekar nüfus çoğalıp daha az çocuk olunca da daha az tekstil ürünü, oyuncak vb satın alınıyor. Bu ise, Çin ekonomisinin ihracat bağımlılığını terk edip önemli ölçüde iç tüketime yönelmesi önünde bir engel gibi görünüyor.